Politică

Președintele Dodon vrea să înainteze un candidat la funcția de Prim-ministru! Curtea Constituțională urmează să se expună

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon a sesizat astăzi Curtea Constituțională pentru a afla dacă are dreptul să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentului nu are conducere. Președinția a solicitat ca acest subiect să fie examinat în regim de urgență, transmite Publika.md. 

Recent, șeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă Înalta Curtea va constata că președintele este obligat, atunci, după Paști, va începe negocierile cu fracțiunile parlamentare.
 
Dodon a mai spus că dacă nu va trebui să facă acest lucru, atunci nu va interveni. În aceste condiții, deputații sunt cei care trebuie sa ajungă la un consens. În caz contrar, legislativul va fi dizolvat.
 

Un precedent aproape similar a avut loc la sfârșitul anului 2015. Președintele din acea vreme, Nicolae Timofti, l-a propus premier pe Ion Sturza. Atunci, magistrații au concretizat că dacă nu este constituită o majoritate parlamentară, șeful statului are obligația, după consultarea fracțiunilor, să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Judecătorii de la Curtea Constituțională urmează să se expună asupra solicitării făcută de Președintele Dodon.

Curtea Constitutionala republica moldova
loading...

Comments are closed.