Preşedintele Dumei, despre declinul economiei ruse în secolul XX: Rusia ”a hrănit 70 de ani republicile URSS”

Duma rusească, Duma rusă, rusia, URSS, republicile sovietice
Russian lawmakers attend a session of the State Duma, the lower house of parliament, in Moscow, Russia January 16, 2020. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), susţine că economia rusă s-a prăbuşit în secolul XX din cauza faptului că Rusia “a hrănit” timp de 70 de ani republicile URSS, care au ieşit în 1991 din componenţa Uniunii Sovietice, transmite agenţia de presă oficială RIA Novosti, informează Agerpres.

Între altele, Volodin a spus că, până la revoluţie (1917), oraşul Saratov era al treilea ca număr de locuitori după Moscova şi Sankt-Petersburg şi al patrulea din punct de vedere al dezvoltării economice.

“V-aţi putea întreba de ce el este astăzi pe locul 17 după numărul de locuitori (din Federaţia Rusă), iar dacă vorbim despre economie nu face parte nici măcar din primele zece oraşe ruse. Ar trebui totuşi să ne asumăm responsabilitatea pentru acei 70 de ani când noi, regiunile din Rusia, am hrănit statele baltice, Ucraina, alte republici şi trimiteam totul practic din aceste regiuni ruseşti, ridicând acolo industria, învăţându-i limba (rusă) şi multe altele’, a spus Volodin.

De asemenea, a menţionat preşedintele Dumei, adevărate lovituri pentru economia rusă au fost al Doilea Război Mondial (Marele Război patriotic, conform istoriografiei ruse) şi destrămarea URSS, evenimente în urma cărora economia Rusiei a decăzut la un nivel chiar mai mic decât era în timpul revoluţiei din 1917.

În noiembrie anul trecut, Volodin îi criticase pe comunişti pentru faptul că în perioada sovietică au acordat prioritate dezvoltării nu RSFSR, ci Georgiei şi ţărilor baltice.

Cele trei state baltice susţin însă că Rusia ar trebui să le plătească prejudicii pentru “ocupaţie”, conform Gazeta.ru. În 2016, de exemplu, o comisie creată special în Letonia a evaluat “pierderile demografice’, “daunele provocate de bazele militare sovietice’ şi modul în care “ocupaţia sovietică’ a influenţat cultura letonă. Conform estimărilor acestei comisii, Rusia ar trebui să achite Letoniei daune de circa 300 miliarde de euro, potrivit publicaţiei citate.

O comisie similară din Estonia a evaluat daunele “ocupaţiei sovietice” la aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform Ministerului Justiţiei de la Tallin.

Fostul preşedinte al Lituaniei Valdas Adamkus declara încă în 2008 că ţara sa a pierdut, în urma “ocupaţiei sovietice”, 28 miliarde de dolari.

În martie 2019, la Riga a avut loc o conferinţă internaţională în cadrul căreia cele trei ţări baltice au discutat despre acţiunile comune cu privire la modul de a solicita compensaţii din partea Rusiei pentru “ocupaţia sovietică’, având în vedere că Rusia este succesorul legal al URSS.

Citește și: Sondaj: Rușii nostalgici după URSS. Au o părere mai bună față regimul sovietic decât cel al lui Putin

Total
0
Shares
Total
0
Share