Președintele Maia Sandu a participat la lucrările Congresului Partidului Popular European

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în zilele de 31 mai – 1 iunie la lucrările Congresului Partidului Popular European de la Rotterdam.

Șefa statului a acceptat invitația președintelui PPE, Donald Tusk, de a lua parte la acest for pentru a continua eforturile de convingere a oficialilor din statele membre UE să sprijine accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Pentru aceasta, președintele Maia Sandu a discutat cu șefi de state și de guverne, cu demnitari din mai multe țări UE, precum și cu lideri de partide din familia politică a PPE. „Moldova poate conta pe sprijinul PPE, care ne va ajuta să deschidem ușa către Uniunea Europeană, pentru că împreună suntem mai puternici”, a menționat Maia Sandu în discursul pe care l-a ținut în cadrul ședinței plenare a Congresului.

În cadrul întrevederilor bilaterale, președintele Maia Sandu a discutat cu:

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și ministrul austriac pentru Europa, Karoline Edstadler, cărora le-a mulțumit pentru programele de îmbunătățire a calității vieții în Moldova și le-a cerut sprijinul pentru parcursul nostru european.

Președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, cu care a vorbit despre aprofundarea relațiilor moldo-cipriote, agenda de reforme interne a țării noastre și situația de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina.

Andrej Plenkovic, premierul Croației, cu care a vorbit despre efectele războiului din Ucraina asupra Moldovei și a regiunii, despre sprijinul oferit refugiaților, despre reformele interne și angajamentul nostru de a avansa pe calea integrării europene. Șefa statului a subliniat că Moldova contează pe susținerea Croației, cea mai nouă țară membră a UE, pe această cale.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, cu care a vorbit despre experiențele țărilor noastre în gestionarea fluxurilor de refugiați, despre cooperarea bilaterală și despre avansarea pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de țara sa Republicii Moldova în procesul de transformare democratică. Cei doi lideri au agreat să aprofundeze în continuare bunele relații dintre țările noastre.

Prim-ministrul român Nicolae Ciucă, cu care avem o relație foarte bună de cooperare. Șefa statului a reiterat, în cadrul întrevederii, că România este un prieten de încredere, care sprijină ferm aspirațiile europene ale țării noastre.

Prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, cu care a vorbit despre eforturile țărilor noastre de a ajuta cetățenii ucraineni afectați de război. Maia Sandu a apreciat sprijinul slovac pentru transportatorii moldoveni și susținerea Bratislavei pentru accelerarea parcursului european al Moldovei.

Vincent Van Peteghem, vicepremierul și ministru al Finanțelor al Belgiei, cu care a făcut un schimb de opinii referitor la angajamentele Republicii Moldova de reformare internă și de avansare în procesul de integrare europeană, în beneficiul oamenilor.

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Wopke Hoekstra, căruia i-a vorbit despre procesul de apropiere de UE și despre angajamentul nostru de a transforma Moldova într-o țară pașnică, democratică și prosperă, o casă primitoare pentru cetățeni și un pol de stabilitate în regiune.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, căreia i-a mulțumit pentru susținerea continuă a Legislativului comunitar pentru Republica Moldova, foarte importantă pentru noi, și sprijinirea parcursului nostru european.

Iohannis Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, cu care a abordat subiectul debursări asistenței macrofinanciare oferite de UE pentru depășirea consecințelor războiului și inflației, cu care se confruntă Moldova.

La Rotterdam, președintele Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Friedrich Merz, președintele Partidului Uniunea Creștin-Democrată din Germania, cu Averof Neofytou, președintele Partidului Mișcarea Democratică din Cipru, și cu Joseph Daul, ex-președintele PPE, un susținător sincer al Republicii Moldova. De asemenea, șefa statului a discutat cu lideri de mișcări politice din țările Parteneriatului Estic, Belarus, Georgia și Ucraina, reconfirmând angajamentul nostru comun pentru democrație și respectarea drepturilor omului în țările noastre.

„Partenerii europeni cunosc problemele mari cu care se confruntă țara noastră și apreciază eforturile care le facem pentru a le depăși. Republica Moldova are sprijinul familiei statelor europene. Având acest sprijin, vom continua să avansăm în parcursul nostru european, în pofida greutăților, atât timp cât va fi necesar, schimbând totodată în bine viața moldovenilor”, a menționat președintele Maia Sandu pe finalul Congresului Partidului Popular European de la Rotterdam.

Total
0
Shares
Total
0
Share