Președintele Maia Sandu și-a început vizita în Regatul Țărilor de Jos

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și-a început vizita în Regatul Țărilor de Jos, așa cum s-a anunțat săptămâna trecută.

“Mi-am început vizita în Regatul Țărilor de Jos cu o discuție plină de căldură și mult interes pentru situația de acasă cu moldovenii stabiliți aici. Am vorbit despre reformele din economie, justiție și riscurile de securitate din țară și din regiune, despre impactul schimbărilor climatice și acțiunile guvernului de adaptare la noile condiții. Educația a fost un subiect de mare interes: cum construim universități competitive acasă, cum dezvoltăm cercetarea în universități, ce facem ca să sporim calitatea învățământului general și cum rezolvăm problema asigurării cu cadre pedagogice bine pregătite.

Majoritatea dintre cei peste o sută de conaționali prezenți la discuție au venit aici la studii, iar apoi au rămas să lucreze în Țările de Jos. Dar toți sunt foarte interesați de situația de acasă, mulți dintre ei organizează activități de promovare a imaginii țării noastre în Olanda și participă în proiecte realizate în Moldova. I-am încurajat să revină acasă – mai ales acum când procesele legate de aderarea la UE iau viteză și avem nevoie de tot mai mulți specialiști bine pregătiți ca să avansăm.

Am avut plăcerea să ofer distincții unor oameni de cultură care, prin activitatea profesională remarcabilă, contribuie la promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare. Am oferit titlul onorific „Maestru în Artă” sopranei Diana Axentii, pianistei Mariana Izman și violonistului Ionel Manciu, iar cu titlul onorific „Artist Emerit” au fost distinși pianiștii Laura Balicov și Stanislav Jar.

Mulțumesc echipei „Noroc Olanda” pentru organizarea întrevederii și pentru că ne promovează țara și valorile peste hotare”, a declarat ea.

Total
0
Shares
Total
0
Share