Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE și SUA au fost mereu de aceeași parte a istoriei „nu pentru că suntem omogeni, ci pentru că cele mai mari victorii ale noastre provin din convingerea comună că trebuie să facem ceea ce este corect. Acest parteneriat contează.”
Vorbind la Universitatea Johns Hopkins din Washington, DC, Metsola a subliniat că lumea se bazează pe forța relației transatlantice, care depășește sfera comerțului, afacerilor și industriei. Ea a enumerat valorile comune promovate de cele două părți de-a lungul decadelor, inclusiv demnitatea fiecărei ființe umane, oportunități egale pentru ca toți să își atingă întregul potențial, justiția, dreptul de a se simți în siguranță și de a trăi în siguranță, precum și credința în libertate – „libertatea individuală, comerțul liber, libertatea de a avea opinii diferite și, piatra de temelie a tuturor: libertatea de exprimare.”
Ea a subliniat că simplificarea, și nu complicarea sistemelor, este o prioritate pe agenda Europei, răspunzând astfel sentimentului de frustrare exprimat de alegători în timpul alegerilor din iunie. Președinta Metsola a adăugat că pot fi găsite soluții pentru a facilita activitatea companiilor în și cu Europa. În cadrul întâlnirilor cu lideri ai industriei europene din Washington, care desfășoară operațiuni masive în SUA, ea le-a transmis că Europa îi sprijină. De asemenea, a avut discuții cu companii americane pentru a le explica abordarea orientată spre viitor a Europei, subliniind că UE este deschisă pentru afaceri.
Președintele Parlamentului European a afirmat că UE și SUA „pot găsi o cale prin care să câștigăm cu toții. De aceea cred că ar trebui să discutăm despre acorduri comerciale, nu despre tarife. Nu vrem să păcălim pe nimeni”. Referindu-se la recentele anunțuri ale administrației americane privind tarifele, Metsola a declarat că UE va reacționa ferm și imediat împotriva barierelor nejustificate în calea comerțului liber și echitabil, inclusiv atunci când tarifele sunt folosite pentru a contesta politici legale și nediscriminatorii.
În ceea ce privește apărarea, ea a cerut o creștere a cheltuielilor în acest domeniu. „Vom investi acolo unde este necesar. Știm că angajamentul nostru trebuie să fie la nivelul amenințării cu care ne confruntăm. Iar această amenințare este foarte mare.”
Subliniind că „pacea este esența Uniunii Europene”, Metsola a precizat că UE și-a dorit întotdeauna pacea în Ucraina, recunoscând costurile și distrugerile provocate de război, pe care numeroase generații de europeni le-au îndurat. „În același timp, trebuie să fim sinceri cu noi înșine: pacea fără libertate, pacea fără demnitate, pacea fără justiție, pacea care nu se bazează pe principiul ‘nimic despre Ucraina fără Ucraina’, nu este deloc o pace reală”, a afirmat Metsola. „Europa este pregătită să își asume rolul în garantarea păcii și stabilității în Ucraina, deoarece știm că aceasta înseamnă pace și stabilitate în Europa – iar acest lucru este benefic pentru toți.”