Politic

Președintele planifică în luna iulie vizite în Turcia și în Federația Rusă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon susține că va participa pe data de 9 iulie la ceremonia de inaugurare în funcție a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, iar în data de 13 sau 14 iulie va avea o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut marți seara, 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț al activității sale la un an și jumătate de la învestirea în funcție, transmite IPN.

Am primit astăzi invitația de a participa la inaugurarea domnului Erdoğan pentru ziua de 9 iulie și voi participa la inaugurarea președintelui Turciei. Am invitație pentru a merge la Moscova la finala Campionatului mondial de fotbal, dar în afara de aceasta, va fi o întrevederea oficială cu domnul Putin pe data de 13 sau 14 iulie”, a spus Igor Dodon. Șeful statului a mai spus că va lansa o invitație președintelui Turciei în Republica Moldova, pentru a participa la inaugurarea sediului Președinției, care este reparat pe bani acordați de Turcia.

În altă ordine de idei, președintele a menționat că Guvernul îi creează și la nivel de politică externă blocaje. Potrivit lui, marea majoritate a demersurilor pe care le-a adresat omologilor săi străini sau altor oficiali sunt blocate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Igor Dodon a spus că i-a fost transmisă o invitație din partea președintelui francez Emmanuel Macron de a efectua în luna noiembrie o vizită în Franța, însă a aflat despre aceasta de la ambasadorul francez în cadrul unei întrevederi, deși invitația a fost transmisă Ministerului.

Vă imaginați la ce se ajunge? La blocaj pe plan extern a președintelui Republicii Moldova. Așa ceva nu a mai fost”, a notat Igor Dodon.

Șeful statului a mai spus că perioada de la învestirea sa au avut loc 27 de vizite de lucru și oficiale în străinătate. Au avut loc 17 întrevederi cu șefi de stat. „Așa cum am promis, prima vizită oficiala a fost la Moscova. A doua vizită a fost la Bruxelles. Deoarece consider că trebuie să avem un echilibru în ceea ce ține de relațiile externe”, a spus președintele.

loading...

Comments are closed.