Politic

Președintele RM, Igor Dodon: Transnistria ar trebui să aibă propriul Guvern, propriul preşedinte şi propriul drapel

Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat, marţi, că Transnistria trebuie să rămână parte componentă a Republicii Moldova, însă a adăugat că regiunea ar trebui să aibă propriul Guvern, propriul preşedinte şi propriul drapel.

Într-un interviu citat de către Ria Novosti, Dodon a susţinut că, după reintegrarea regiunii separatiste Transnistria în Republica Moldova, la Chişinău nu vor mai exista formaţiuni politice care să susţină unirea cu România, transmite deschide.md.

”Toţi ştiu poziţia mea privind organizarea statală federală. În realitate, nu contează cum se va numi asta: federaţie sau autonomie. Contează ce anume va conţine acest statut. Eu consider că toate prerogativele pe care le are astăzi Transnistria trebuie să-i fie lăsate. Parlamentul, preşedintele, guvernul, drapelul. Şi din bugetul transnistrean noi nu trebuie să luăm niciun ban. Noi trebuie să avem o organizare de stat comună, un sistem comun bugetar, bancar, o politică externă comună şi graniţe comune”, a declarat liderul de la Chişinău.

”Noi trebuie să-i dăm Transnistriei dreptul la autodeterminare în cazul pierderii de către Moldova a suveranităţii sale. Deşi eu sunt convins că, după unificarea ţării, în Moldova nu va mai fi niciodată o putere unionistă care pledează pentru unirea cu România”, a precizat Dodon.

moldova separatism transnistria chisinau tiraspolPreşedintele Republicii Moldova susţine că poate ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Tiraspol.

”Sunt convins că pentru Transnistria este mai bine să fie o parte a Republicii Moldova”, a adăugat Dodon.

Cu toate acestea, Igor Dodon a mai spus că actuala majoritate parlamentară de la Chişinău va pune piedici pentru soluţionarea problemei transnistrene şi a adăugat că această problemă poate fi rezolvată doar din 2019, după viitoarele alegeri parlamentare.

 

loading...

Comments are closed.