Președinți după gratii! Sarkozy și alți 8 șefi de stat care au ajuns după gratii

președintele frantei arestat, sarkozy arestat

Ieri poliția franceză l-a reținut pe al 23-lea președinte al celei de-a 5-a Republici Franceze, Nicolas Sarkozy într-un dosar de finanțate ilegala a campaniei electorale din 2007.

După cum transmite Le Monde, politicianul a fost plasat în izolator pentru 48 de ore. Organele competente din Franța consideră că Sarkozy a câștigat în 2007 datorită suportului oferit de către dictatorul libian Muammar Kaddafi și a proprietarei L’Oreal, Lilianne Bettancour.

Organele legii au deschis dosarul din 2012 pentru a identifica de unde provin mijloacele bănești pe care le-a folosit fostul președinte în campania electorală. După cum scrie presa franceză, valizele cu bani erau transmise intermediarilor sau chiar personal lui Sarkozy. Ex-președintele francez nu este primul șef de stat ajuns după gratii. Vă prezentăm mai jos și alte astfel de exemple.

GUATEMALA

În februarie curent, au fost arestați într-un dosar anticorupție fostul președinte al țării, Alvaro Colom și fostul ministru al finanțelor din statul guatemalez, Juan Alberto Fuentes. Colom, în vârstă de 66 de ani a fost președintele Guatemalei în perioada 2008-2012. Investigația a avut loc în baza achiziționării autobuzelor pentru a dezvolta liniile de transport public. Alte 8 persoane au fost arestate printre care miniștri care au semnat documentele.

MALDIVE

În februarie 2018, poliția statului Maldive a reținut fostul președinte Maumoon Abdul Gayoom imediat după ce fratele acestuia, actualul președinte a declarat situație excepțională în țară. Gayoom a condu țaraq timp de 30 de ani până în 2008, a fost reținut la propria rezidență împreună cu ginerele său. Un motiv oficial al reținerii nu a fost expus.

COREEA DE SUD

În primăvara anului trecut, poliția Coreei de Sud a arestat fostul președinte al țării, Park Geun-hye care era învinuită de corupție și abuz de serviciu și publicarea secretelor de stat. Prietena președintei făcea presiune pe mai multe firme care erau nevoite să îi transmită bani pentru a-și păstra afacerile. În decembrie 2016, Parlamentul sud-coreean a votat pentru suspendarea lui Park Geun-hye.

ZAMBIA

În 2013, în Zambia a fost arestat fostul președinte Rupia Bandu care a fost învinuit în abuz de forță în momentul semnării unui contract cu firma petrolieră nigeriană, Nigerian National Petroleum. Bandu a fost președintele Zambiei în perioada 2008-2011 când a fost învins de candidatul opoziției. În 2014 însă, fostul președinte a ieșit la libertate și din nou și-a măsurat forțele într-un scrutin electoral însă a fost înfrânt.

PAKISTAN

În 2013, poliția pakistaneză a reșinut fostul președinte, generalul Pervez Musharraf. Acesta a fugit din țară în anul 2008, în 2013 a revenit pentru a participa la alegerile parlamentare. Din cauza dosarelor, CEC-ul nu i-a permis să participe la alegeri, iar peste o lună a fost arestat. Musharraf a fost judecat pentru asasinatul liderului naționaliștilor din Pakistan în 2006, a fostului prim-ministru Benazir Bhuto în 2007 și a arestului Curții Constituțiionale în 2007.

În 2016, Musharraf a fost achitat, imediat după acest lucru el a fugit din țară stabilindu-se cu traiul în Emiratele Arabe Unite.

MONGOLIA

În anul 2012, fostul președinte Nambaryn Enkhbayar a fost arestat. În timpul arestului chiar a avut loc un schimb de focuri de arme dintre paza de corp a președintelui și poliție. Fostului președinte i se incriminează un act de corupție, mai precis vânzarea unor proprietăți ale statului dar și comandarea omorului a câtorva persoane în 2008, după alegerile parlamentare.

LIBERIA

 

În 2006 a fost arestat fostul președinte al Liberiei, Charles Taylor. Acesta a fost alungat din țară și se stabilise în Nigeria după ce a căzut regimul lui în 2003. Nigeria l-a extrădat tribunalului internațional în dosarul Sierra-Leone. În dosar se spune că în perioada 1991-2002 în perioada războiului civil din Sierra Leone, Taylor susținea teroriștii cu armament dorind să controleze mai târziu pământurile bogate în diamante. În urma conflictului dat au murit peste 120 de mii de oameni.

În 2012, Charles Taylor a primit 50 de ani de pușcărie.

ISRAEL

Moshe Katsav, al 8-a președine al Israelului a fost condamnat pentru viol. În decembrie 2010, Katsav a fost condamnat pentru violul unei angajate în anul 1998 pe lângă aceasta, a mai fost învinuit de hărțuire sexuală a altor două femei.

În 2016 a părăsit penitenciarul, din cei 7 ani pe care i-ar trebui să îi petreacă după gratii, fostul președinte a stat doar 5. Acestuia i-a fost interzis să părăsească țara sau să ocupe funcții prin intermediul cărora ar avea femei în subordine.

Total
0
Shares
Total
0
Share