În octombrie, preţurile în Republica Moldova s-au majorat în medie cu 0,9% faţă de 0,8% în luna septembrie. De la începutul anului, inflaţia a constituit 5,5%, iar inflaţia anuală (din octombrie 2018) este de 6,8%. Astfel, rata inflaţiei se înscrie în ţinta inflaţiei urmărită de Banca Naţională de 5% plus-minus 1,5%, scrie Deschide.md
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, inflaţia din octombrie este determinată de majorarea sezonieră a preţurilor la produsele alimentare – cu 1,8%. În acelaşi timp, mărfurile nealimentare s-au scumpit doar cu 0,3%, iar serviciile prestate populaţiei – doar cu 0,1%.
Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit vinetele – cu 42,3%, roşiile – cu 28,5%, castraveţii – cu 18,9%, cartofii – cu 17,3%, ardeiul – cu 7,8%. În schimb, s-au ieftinit citricele (-8,3%), fructele exotice (-7,6%), varza (-3,7%).
Printre mărfurile nealimentare, se atestă o creştere a preţurilor la paltoanele pentru copii şi la scurtele pentru bărbaţi – cu 3,2%, cizme – cu 1,4%, pulovere – cu 1,3%. În acelaşi timp, gazul lichefiat îmbuteliat s-a ieftinit cu 3,9%, iar carburanţii – cu 1,9%.
Printre servicii, au fost înregistrate majorări de preţuri la plata pentru cursuri de şoferi – cu 5,7%, tarifele pentru serviciile transportului aerian de pasageri – cu 3,3%, serviciile taximetrelor – cu 1,4%, serviciile de sănătate – cu 1%. Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţuri la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 5,5%, dar şi la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,9%.