Utilitatea Ghidului practic în ceea ce privește prevenirea şi contracararea infracțiunilor antisemite motivate de ură, precum și o interacţiune cât mai strânsă între instituţiile de stat şi comunitatea evreiască din Moldova în vederea identificării nevoilor de securitate, adoptării unor soluții adecvate şi consolidării legislaţiei naţionale, au fost discutate în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Reacția privind infracțiunile antisemite motivate de ură și abordarea necesitaților legate de securitate ale comunității evreiești din Republica Moldova”.
Secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean, a mulţumit partenerilor internaţionali pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în atingerea obiectivelor stabilite. Oficialul a salutat iniţiativa OSCE-ODIHR de a lansa publicația în cauză la Chişinău, exprimându-şi, totodată, ferma convingere că Ghidul practic va fi de un real folos în activitatea cotidiană pentru toate instituţiile de stat din ţara noastră. În acest context, Tatiana Molcean a remarcat faptul că „poporul nostru este unul tolerant prin definiţie, astfel încât nu putem vorbi despre existenţa unui antisemitism în Republica Moldova ca fenomen, ci mai degrabă ca despre unele regretabile cazuri singulare pe care evident că trebuie să le contracarăm”.
La rândul său, secretarul de stat al MAI, Mihail Beregoi, a ţinut să sublinieze disponibilitatea organelor de poliţie de a se implica cât mai eficient în prevenirea şi combaterea infracțiunilor motivate de ură pentru a face faţă nevoilor de securitate ale comunității evreiești, invocând în acest sens Memorandumul de înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova și Congresul Mondial Evreiesc (WJC), semnat în iunie 2018.
La eveniment au participat reprezentanţi din partea Ministerului Afacerilor Extreme și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei Relaţii Interetnice, Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova și Misiunii OSCE din Moldova.