PRIAevents, împreună cu Consiliului Concurenței, organizează un eveniment care va reuni toate sectoarele economiei

PRIAevents, împreună cu Consiliului Concurenței din Republica Moldova, organizează în 27 aprilie 2022, la Radisson Blu Leogrand Chișinău de la 9:30, conferința PRIA COMPETITION MOLDOVA – eveniment care va reuni toate sectoarele economiei direct interesate din Republica Moldova – IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar – bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.

De ce un eveniment pe teme de concurență în Republica Moldova?

Pentru că este o țară care a beneficiat de o atenție deosebită a investitorilor, pentru că antreprenoriatul este în continuă dezvoltare, pentru că este un țară dinamică, cu potențial de dezvoltare economică pentru mai multe sectoare de business.

Toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment important este de interes pentru top manageri – președinți, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori, economiști, profesori și jurnaliști.

De ce să participați?

Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumpărați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.

Membrii asociațiilor profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.

Este foarte important ca fiecare companie care este interesată de achizițiile publice să știe care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații? Câte companii pot participa? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?

Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă când stabilește prețul și să nu recurgă la concurență neloială.

Așadar, concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței din Republica Moldova având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întâmplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru funcționarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.

De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.

Printre subiectele importante care se vor dezbate la această ediție regăsim: concurența și sectoarele cheie precum financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.

Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență.

În cadrul conferinței PRIA Competition MOLDOVA veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Printre teme pe care le vom aborda se numără:

 • Situația concurențială în Republica Moldova în condițiile provocărilor actuale;
 • Concurența ca și mecanism vital pentru buna funcționare a economiei Republicii Moldova. Sfera de aplicare (Companiile de stat, IMM-urile și Companiile mari și mijlocii), Ce ar trebui să știe antreprenorii?
 • Practica judiciară în materie de trucare a ofertelor;
 • Politica de clemență. Sfera şi condițiile de aplicare;
 • Angajamentele – procedură excepțională privind restabilirea rapidă a mediului concurențial;
 • Analiza economică în cazurile de concurență;
 • Care au fost cele mai dinamice sectoare din punct de vedere al concurenței în anul ce a trecut? Unde au fost aplicate cele mai multe sancțiuni? Ce sector a avut cele mai multe investigații? Cum va arăta anul 2022?
 • Ce trebuie să știe companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Ce ar trebui să știe atunci când cumpără o companie? Atunci când stabilesc prețurile? Atunci când fuzionează cu o altă companie?
 • Atunci când discută cu acele companii care fac parte din același segment de piață?
 • Ce trebuie să știe asociațiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Care sunt liniile pe care nu le pot depăși? Cum să evite problemele de concurență și antitrust? Ce pot stabili în cadrul adunărilor și grupurilor de lucru?
 • Concurența în sectoarele esențiale ale economiei moldovene : financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie și nu numai;
 • Concurența și achizițiile publice. Care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?
 • Concurența și protecția consumatorului. Cum se îmbină activitatea celor 2 instituții spre a proteja consumatorul?
 • Concurența și ANRE Cum se îmbină activitatea celor 2 instituții ? și de ce este importantă ?
 • Care este rolul avocaților pentru creșterea culturii concurențiale în mediul de afaceri;
 • Companiile de stat – ce reglementări are Consiliul Concurenței pentru acestea?
 • Ajutoarele de stat – cum pot fi acordate acestea? Care este rolul Consiliului Concurenței?
 • Concurența și companiile mari și mijlocii. Când trebuie acestea să fie atente la reglementările concurențiale? Cum pot evita abuzul de poziție dominantă?
 • Care sunt sugestiile mediului de afaceri, ale ambasadelor și ale camerelor de comerț?
  Studii de caz, exemple și analize;
 • Recomandări de buna practică, concluzii și propuneri pentru a avea un an concurențial bun în 2022

Lectorii pe care îi avem în vedere:

 • Alexei GHERȚESCU – Președinte, Consiliului Concurenţei Republica Moldova;
 • Bogdan CHIRIȚOIU – Preşedinte, Consiliului Concurenţei România;
 • Emil GUȚU – Competition Manager, ACI Partners;
 • Octavian CALMIC – Director, ANRE;
 • Gabriela CORCIMARI – Șef Direcția Juridică, Consiliul Concurenței Moldova;
 • Dmitri PĂDURE – Șef Direcția Anticartel, Consiliul Concurenței Moldova;
 • Diana LAPTEACRU – Șef Direcție Abuz de Poziție Dominantă, Consiliul Concurenței Moldova;
 • Diana RUSUHANU – Șef Direcția Cercetare și Analitică, Consiliul Concurenței Moldova.

Moderator – Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences.

Conferința PRIA Competition MOLDOVA face parte din seria conferințelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei în România, Moldova și Bulgaria.

Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse

Pentru înregistrare accesați – aici.

Website eveniment www.priaevents.ro.

Total
0
Shares
Total
0
Share