Alte știri

Prim-ministrul a mers în satul Telița, afectat de inundații. Despre ce proiect le-a vorbit primarilor din regiune

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premierul Ion Chicu a mers în satul Telița, raionul Anenii Noi, pentru a examina problemele cauzate de inundație, dar și cum pot fi depășite.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Din cauza ploilor din ultima perioadă, în regiunea satului Telița apa în râul Nistru a crescut cu 3 metri, iar noaptea trecută apa s-a revărsat peste dig. Au fost inundate 8 grădini ale gospodarilor, aproape 10 ha de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității, și o tânără plantație forestieră de 3 ha, toate situate în valea râului Nistru.

Digul a fost construit în anul 1960, pe o lungime de 50 de km în raionul Anenii Noi. După inundațiile din anii 2008 și 2010 nu au mai fost consolidate poțiunile rupte de dig, respectiv acum sunt mai vulnerabile.

„Suntem în faza în care trebuie să depășim valul mare de apă. IGSU monitorizează situația, acum valul mare este exact în satul Telița. Măsurile de prevenție au ajutat la evitarea daunelor masive. Acum trebuie să ne concentrăm forțele pentru a putea petrece valul mare de apă. Există un mecanism de evaluare a pagubelor, Comisia pentru Situații Excepționale Raională stabilește daunele, ulterior se vor identifica sursele de recuperare a pierderilor . Toate eforturile sunt pentru a preveni în aval riscurile de inundare.” a declarat premierul.

Premierul a solicitat responsabililor să discute cu Agenția ”Apele Moldovei” pentru a identfica la ce etapă se află procesul de documentație tehnică pentru reparația capitală a digurulor, întrucât intervențiile de urgență necesită mai multe cheltuieli decât activitățile de prevenire.

Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit cu primarii din regiune despre necesitatea creării unui fond al statului, prin care APL să poata accesa fonduri internaționale pentru dezvoltarea regiunilor rurale. „Suntem la etapa finală a creării acestui fond. Orice proiect identificat în folosul societății, vă rugăm să îl înaintați, ca să-l putem implementa”, a mentionat prim-ministrul.

Citește și: Te-ai fotografiat în lanul cu levănțică? Află că ai un mesaj dur de la premierul Ion Chicu

loading...

Comments are closed.