Prim-ministrul Aureliu Ciocoi a prezidat ședința Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

Prim-ministrul interimar, ministru interimar al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, a prezidat, în format de videoconferință, şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane. În cadrul ședinței a fost prezentat și aprobat Raportul de realizare a politicii în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane în anul 2020, care conține o analiză a tendințelor actuale privind fenomenul traficului, precum și o descriere detaliată a măsurilor întreprinse de autorități pe toate dimensiunile luptei anti-trafic: prevenire, protecție, pedepsire, parteneriat.

Aureliu Ciocoi a subliniat necesitatea menținerii eforturilor pentru asigurarea coordonării eficiente a activităților de prevenire și combatere a traficului de ființe umane la nivel național. De asemenea, șeful diplomației moldovene a mulțumit partenerilor străini pentru susținerea în continuare a politicilor antitrafic din țara noastră și a salutat lansarea, la începutul anului, a proiectului „Contribuția la un răspuns consolidat al organelor de drept și de elaborare a politicilor la traficul de persoane în Republica Moldova”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Membrii Comitetului au subliniat că pentru anul 2020 se atestă o diminuare cu 50% a numărului de victime ale traficului de ființe umane (139 persoane, comparativ cu 341 în anul 2019), pe fundalul pandemiei covid-19. Experții au constatat totuși că acest fapt nu reflectă o evoluție pozitivă, pe cât o diminuare a capacității de identificare în contextul impedimentelor și efectelor generate de situația sanitară.

În context, premierul interimar Aureliu Ciocoi a indicat că eforturile trebuie fortificate, iar instrumentele și procesele de lucru adaptate pentru a face față atât noilor circumstanțe, dar și noilor tendințe și forme ale traficului de persoane, care se manifestă și trec tot mai mult în mediul online și care devin tot mai greu de identificat și probat.

Totodată, în cadrul ședinței Comitetului a fost prezentat și Proiectul noului Plan de acțiuni 2021 – 2022 pentru implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, care urmează a fi supus procedurii de aprobare de către Executiv.

La rândul său, secretarul de stat Gheorghe Leucă a subliniat importanța concentrării eforturilor de realizare deplină a măsurilor planificate și de punere în practică a recomandărilor recepționate prin intermediul mecanismelor internaționale de monitorizare precum Grupul de experți privind lupta împotriva traficului de ființe umane și cele stipulate în raportul anual al SUA privind traficul de persoane.

La final, autoritățile de resort au prezentat informații privind prioritățile instituționale pentru anul 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share