Alte știri

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat la evenimentul dedicat comemorării victimelor războiului din Afganistan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful interimar al Guvernului, Aureliu Ciocoi, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi, a depus astăzi flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan. La eveniment au mai participat miniștri, diplomați, militari, foști combatanți și rudele acestora.

În cadrul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere în memoria celor decedați în războiul din Afganistan. Premierul interimar a menționat că acest război este un eveniment tragic din istoria noastră, exprimând recunoștință pentru sacrificiul și devotamentul tuturor celor care au participat în acțiunile de luptă.

Prim-ministrul interimar a reconfirmat angajamentul Guvernului de a promova în continuare măsurile de susținere a veteranilor de război, invalizilor în domeniul asistenței sociale și de drept. De asemenea, Aureliu Ciocoi a solicitat să fie întreprinse măsurile necesare pentru a identifica soarta celor patru tineri declarați pierduți fără veste în urma participării la acțiunile de luptă: „Cred ca este de datoria oricărui stat să știe exact ce s-a întâmplat cu fiecare fecior al său”, a menționat șeful interimar al Executivului.

„Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan” a fost instituită la 15 februarie prin Hotărârea Parlamentului nr.16 din 11.02.2011. De asemenea, Guvernul a aprobat, la 19 aprilie 2016, Planul de acțiuni „Memorie! Onoare! Respect!” care prevede desfășurarea anuală, la 15 februarie, a unui set de activități pentru înveșnicirea memoriei celor căzuți în luptă și recunoștință pentru sacrificiul veteranilor războiului din Afganistan.

În acest an se împlinesc 32 de ani de la încheierea conflictului militar din Afganistan, care a durat 9 ani, din 1979 până în 1989. În acțiunile de luptă au participat peste 12 mii de cetățeni din Republica Moldova, iar peste 300 și-au pierdut viața.

loading...

Comments are closed.