Prim-ministrul Maia Sandu închide în acest an zeci de școli. Reacția părinților

scoli inchise, maia sandu scoli, ministerul educatiei, scoala inchisa, maia sandu inchide scoli, guvernul sandu

Din 1 septembrie, mai multe şcoli din ţară îşi vor închide uşile pentru elevii de gimnaziu. Printre acestea se numără şi cele din localităţile Pohrebea şi Mărcăuţi din raionul Dubăsari, în care vor rămâne doar clasele primare. Decizia a fost luată de Consiliul raional, în urma consultărilor cu Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării. Motivul constă în numărul mic de şcolari şi în cheltuielile mari pentru întreţinerea acestor instituţii de învăţământ, care depăşesc de câteva ori bugetul alocat.

Gimnaziul din Mărcăuţi are o capacitate de 300 de elevi, dar va rămâne doar cu 30 de copii de clasele primare. Ceilalţi 40 de elevi de clasele a cincea şi până într-a noua vor fi nevoiţi să meargă la liceul din satul Holercani, situat la o distanţă de 15 km. Deşi autorităţile le-au pus la dispoziţie un microbuz şcolar, acest lucru îi nemulţumeşte atât pe elevi, cât şi pe părinţi.

“Drumul e lung, iar iarna, în caz de zăpadă mai mare, ce fac copiii, cine poartă răspundere? Asta ne îngrijorează. Copiii trebuie să rămână în sat, dacă a păţit ceva, îi rău sau are febră? Părintele pe loc şi s-a dus repede”, a menţionat Nadejda Curcubeu, părinte elev de gimnaziu.

Directorul instituţiei susţine că cheltuielile de întreţinere, care ajungeau până la 600 de mii de lei pe an, erau prea mari.

Acum, managerul instituţiei de învăţământ priveşte cu lacrimi în ochi optimizarea, chiar dacă va economisi 50 la sută: “O să piardă într-o oarecare măsură copiii”.

Şase profesoare de la Mărcăuţi sunt nevoite să-şi caute un alt loc de muncă.

“Le-au oferit de lucru care o să poată la Holercani, care în Ustia, în satele învecinate”, a declarat Alexei LEahu, primar Mărcăuţi, Dubăsari.

Şi şcoala din Pohrebea îşi va închide uşile pentru o bună parte dintre elevi, care vor trebui să înveţe în instituţiile din satele învecinate.

“În satul Doroţcaia, Pârâta sau Coşniţa, trei localităţi, depinde de părinţi unde vor depune cerere”, a subliniat Violeta Tolstenco, şef secţia Politici Educaţionale, Direcţia Educaţie, Dubăsari.

“Dacă or mai închide şi şcolile ce mai rămâne în acest sat, murim cu totul”, a spus o localnică.

Acum două săptămâni, deputaţii PDM au cerut audierea în Parlament a ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, referitor la închiderea şcolilor în acest an. Însă majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a respins această solicitare.

Publika TV a cerut poziţia oficială a ministerului, dar ni s-a comunicat că instituţia nu a fost informată de autorităţile locale de specialitate în domeniul învățământului despre închiderea vreunei şcoli din țară, în anul de studii 2019-2020. Anterior, sute de şcoli au fost închise sau reorganizate din diverse motive, inclusiv de ordin economic.

Potrivit datelor statistice, între anii 2012 – 2015, perioadă în care Maia Sandu a fost ministru al Educaţiei, circa 130 de instituții de învățământ din țară au fost optimizate.

În octombrie 2017, însă, ministerul Educaţiei a instituit moratoriu asupra închiderii şcolilor, la solicitarea fostului preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc.

Sursa: Publika.md

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share