Prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh demisionează pentru a facilita consensul privind viitorul politic

Prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni demisia sa pentru a permite formarea unui consens larg printre palestinieni cu privire la aranjamentele politice din urma războiului dintre Israel și grupul islamist Hamas din Gaza, informează Reuters.

Demisia vine în contextul presiunilor tot mai mari din partea SUA asupra președintelui Mahmoud Abbas de a reforma Autoritatea Palestiniană, în timp ce eforturile internaționale se intensifică pentru a opri luptele din Gaza și a începe lucrul la o structură politică pentru guvernarea enclavei după război.

Renunțarea la funcție a lui Shtayyeh trebuie acceptată de Abbas, care l-ar putea ruga să rămână pe post ca interimar până la numirea unui înlocuitor permanent.

Într-o declarație către cabinet, Shtayyeh, economist de profesie care a preluat funcția în 2019, a declarat că etapa următoare va trebui să țină cont de noua realitate din Gaza, devastată de aproape cinci luni de lupte grele.

El a precizat că „următoarea etapă va necesita noi aranjamente guvernamentale și politice care să țină cont de noua realitate din Fâșia Gaza, de discuțiile privind unitatea națională și de nevoia urgentă a unui consens inter-palestinian”.

În plus, aceasta ar necesita „extinderea autorității Autorității Palestiniene pe întreg teritoriul Palestinei”.

Autoritatea Palestiniană, formată în urmă cu 30 de ani în cadrul acordurilor interimarii de pace de la Oslo, exercită o guvernare limitată asupra unor părți din Cisiordania ocupată, dar a pierdut puterea în Gaza în urma confruntărilor cu Hamas din 2007.

Fatah, facțiunea care controlează AP, și Hamas au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de unitate și urmează să se întâlnească la Moscova miercuri. Un oficial superior al Hamas a declarat că această demisie trebuie urmată de un acord mai larg privind guvernarea palestinienilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share