Prim-ministrul Republicii Moldova: Moldova din țară agrară a ajuns țară importatoare de produse agricole

Ion Chicu, Premier, Moldova

Premierul Ion Chicu susține că, Republica Moldova a ajuns la situația în care din țară agricolă a ajuns țară importatoare de produse agricole.

Șeful cabinetului de miniștri cataloghează această situație drept gravă și susține că trebuie întreprinse acțiuni ce ar dezvolta acest domeniu, inclusiv de a subvenționa corespunzător sectorul, transmite IPN.

Premierul spune că, a solicitat colegilor din Guvern să facă o analiză a primelor zece poziții de produse alimentare pe care Republica Moldova le importă și concluzia este că țara importă produse elementare în sumă de două miliarde de lei.

„Aceasta este o situație pe care trebuie să o gestionăm și să schimbăm lucrurile”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit lui, statul nu stabilește prețurile nici pentru produsele alimentare, nici pentru alt gen de produse, cu excepția celor care sunt reglementate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

„Noi am creat în cadrul Guvernului acum un grup de lucru de monitorizare a evoluției prețurilor. Acolo unde vom vedea că prețurile se majorează neîntemeiat, vom interveni. Instrumentul aflat în arsenalul statului este Consiliul de Concurență, ca să vedem dacă nu a fost vreo acțiune concertată, dar în alte cazuri – este economie de piață, agenții economici stabilesc prețurile în funcție de cerere, ofertă și costuri. Noi trebuie să facem așa încât pe piața noastră să fie ofertă suficientă, să nu fie create deficite artificiale. Anume cu aceasta se va ocupa această comisie”, a afirmat prim-ministrul.

Amintim că, premierul Ion Chicu a anunțat, luni că săptămâna aceasta, la Guvern, va avea loc prima ședință a grupului de monitorizare a prețurilor pe piața din țară, creat la solicitarea președintelui țării, Igor Dodon. Premierul a declarat că acest grup va fi condus de vicepremierul Sergiu Pușcuță, ministru al Finanțelor.

Citește și: Republica Moldova aderă la Sistemul European de informații privind vehiculele și permisele de conducere

Total
0
Shares
Total
0
Share