Politic

Prima declarația a lui Dorin Recean, după ce a fost numit în funcția de premier al Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dorin Recean, ex-ministru în guvernele AIE/PLDM, a fost numit astăzi în funcția de premier al Maiei Sandu, iar câteva minute în urmă a depus și jurământul.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Pe Facebook, acesta a mulțumit Parlamentului pentru votul acordat, iar în acest context a enumerat și prioritățile sale.

“Mulțumesc pentru încrederea Parlamentului acordată echipei noastre!

Guvernul se va conduce de planul de guvernare, bazat pe viziunea de dezvoltare a Președintei Republicii Moldova Maia Sandu și pe programul Partidului Acțiune și Solidaritate, ajustat la realitățile și provocările generate de situația internațională.

Voi avea trei priorități:

Prima prioritate este asigurarea disciplinei și ordinii în instituțiile statului. Vom stabili proceduri clare de lucru și vom solicita respectarea acestora, așa încât cetățenii care vin după servicii să nu simtă nepăsare sau ignorare. Să simtă că sunt tratați cu demnitate în instituții și au parte de servicii de calitate. Vom face curățenie în mai multe instituții în care funcția publică e abuzată de oameni iresponsabili sau corupți. Moldova are nevoie de un sistem administrativ mobilizat, energic și competent.

A doua prioritate este dezvoltarea economică și pentru asta vom stabili un dialog intens cu cei care creează locuri de muncă – oamenii de afaceri și investitorii. Vom face activitatea de afaceri mai simplă și mai profitabilă și vom opri dur orice încercare a unor angajați ai statului să hărțuiască businessul. Criza post-covid, creșterea prețurilor, deficitul de resurse umane și războiul din Ucraina – toate au lovit în afacerile din Moldova, de la microîntreprinderi pînă la afaceri mici, mijlocii și mari. Putem face mai mult pentru oamenii care produc valoare adăugată acasă.

A treia prioritate este asigurarea păcii și stabilității. Moldova are vulnerabilități în contextul războiului din Ucraina și aceste vulnerabilități trebuie tratate cu maximă atenție. Sectorul securității trebuie întărit, iar activitatea celor care vor să aducă aici războiul trebuie contracarată drastic, conform legii.

Echipa cu care voi lucra va avea patru vicepremieri, toți au fost și în guvernul precedent și sunt cunoscuți.

Nicu Popescu, vicepremier, ministrul afacerilor externe și integrării europene;

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul dezvoltării economice și digitalizării

Oleg Serebrian, vicepremier pentru reintegrare

Vladimir Bolea, vicepremier, ministrul agriculturii și industriei alimentare

Veronica Sirețeanu-Vragaleva, ministra finanțelor

Ala Nemerenco, ministra sănătății

Ana Revenco, ministra afacerilor interne

Lilia Dabija, ministra infrastructurii și dezvoltării regionale

Rodica Iordanov, ministra mediului

Sergiu Prodan, ministrul culturii

Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției

Anatolie Topala, ministrul educației și cercetării

Anatolii Nosatîi, ministrul apărării

Victor Parlicov, ministrul energiei

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale”, este mesajul lui Recean.

loading...

Comments are closed.