Alte știri

Prima fotografie cu Pământul şi Luna văzute din spațiu, trimisă de sonda chineză lansată spre Marte

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prima sondă spaţială chineză lansată spre Marte pe 23 iulie a trimis marţi pe Terra o fotografie care prezintă Pământul şi Luna, a anunţat Agenţia spaţială chineză, citată de AFP și Agerpres.

Imaginea, care arată Terra și satelitul său natural având forme de semilună, a fost realizată de la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri față de Pământ, la trei zile după lansarea misiunii Tianwen-1.

Sonda a fost lansată joi de la centrul spaţial Wenchang de pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei. Cu doar trei zile înainte, o altă sondă, lansată de Emiratele Arabe Unite, a plecat tot spre Marte.

Sonda chineză ar trebui să se plaseze pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Mai întâi, sonda va trebui să parcurgă însă în şapte luni traseul îndelungat dintre Terra şi Marte: o distanţă de aproximativ 55 de milioane de kilometri, o treime din distanța Pământ – Soare.

Rivalizând cu administraţia de la Washington, autorităţile de la Beijing speră să obţină din această primă tentativă spaţială independentă aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat prin intermediul mai multor misiuni marţiene începând din anii 1960: să plaseze o sondă pe orbită, să asolizeze un modul spaţial şi să activeze un robot teleghidat care să analizeze structura şi compoziţia scoarţei planetei Marte.

China are deja experienţă în acest domeniu, după ce a reuşit să activeze şi să deplaseze doi roboţi de talie mică pe Lună – „Iepurele de Jad 1” şi „Iepurele de Jad 2” -, care au ajuns pe suprafaţa satelitului natural al Pământului în 2013, respectiv în 2019.

Totuşi, distanţa Terra-Marte este de 140 de ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună.

Potrivit Agenţiei spaţiale chineze, sonda Tianwen-1 „beneficiază pentru moment de condiţii de zbor bune (…) şi funcţionează normal”.

loading...

Comments are closed.