Alte știri

Prima turbină cu gaz de concepție rusească s-a dezintegrat în timpul testării

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Rusia a eșuat noua tentativa de a produce prima turbină cu gaz de mare putere, care urma să înlocuiască produse similare din import, transmite Reuters, care citeaza surse informate din sectorul energetic.

Prototipul creat in Rusia – unitatea modernizată a turbinei cu gaz 110M – s-a dezintegrat în timpul testelor și nu mai poate fi recuperata, au anunțat sursele, scrie Pagini de Rusia.

Unii participanți la proiect au confirmat incidentul, dar cu precizarea că exista sperante de continuare a lucrului la noua turbina. Testele au avut loc la uzina Saturn, care face parte din corporația de stat Rosteh.

Autoritățile ruse au inclus modernizare instalatiei 110M în programul de ”substituție a importurilor”, sperând să satisfaca cererea interna cu echipamente produse pe piata interna. Proiectul este derulat de o societate mixtă a concernului de stat InterRAO, societățile Rosnano și Saturn, care au creat înca din 2012 un centru special de inginerie pentru modernizarea propulsorului și crearea GTD-110M. Programul a fost inițial conceput pentru doi ani și jumătate, iar investiția totală a fost estimată la 2,5 miliarde de ruble, potrivit unui comunicat oficial al Saturn, datat din 2012.

Singurul producator de astfel de turbine din Rusia este Siemens Turbine cu Gaz, în care compania germana Siemens deține 65 la sută, iar 35 la suta compania ”Silovîie Mașinî” a miliardarului Alexei Mordașov. Fabrica sa din Sankt Petersburg, proiectată pentru a asambla turbine Siemens cu putere intre 60 și 307 megawați, a fost deschisă în iunie 2015.

Absența unui produs analog de fabricatei ruseasca a fost una dintre cauzele scandaului iscat anul trecut, când Rusia a înselat compania Siemens pentru a achiziționa turbine cu gaz pentru o centrala electrica din Crimeea, eludand astfel sancțiuni europene.

loading...

Comments are closed.