Primăria a lansat crearea Consiliului Regional Chișinău. Cinci primari din suburbii au fost aleși în calitate de membri

Primăria a lansat procesul de creare a Consiliului Regional Chișinău. Despre acest lucru a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban, care a menționat că deja cinci primari din suburbii au fost aleși în calitate de membri. Este vorba despre primarii din suburbiile Budești, Bubuieci, Ghidighici, Ciorescu, Sîngera.

Conform procedurii, au fost înaintate candidaturile primarilor din suburbii după principiul reprezentării a cinci sectoare ake capitalei (Centru, Botanica, Ciocana, Rîșcani, Buiucani). Candidaturile înaintate au fost supuse votului și alese prin acordarea votului majoritar. Potrivit primarului Ion Ceban, procesul-verbal va fi transmis către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu o scrisoare de însoțire prin care se va solicita inițierea de către Minister a procedurilor de selectare a unui reprezentant din sectorul organizațiilor necomerciale și a unui reprezentant din partea mediului de afaceri.

Componența finală a Consiliului Regional Chișinău. care va fi constituita din primarul general al mun. Chișinău, Secretarul CMC, cinci primari din suburbii, un reprezentant din sectorul organizațiilor necomerciale și un reprezentant din partea mediului de afaceri (9 membri), urmează să fie aprobată în cadrul ședinței Consiliului Național de Dezvoltare Regională.

Potrivit lui Ion Ceban, la momentul actual suburbiile municipiului Chișinău sunt defavorizate față de celelalte localități din țară prin lipsa posibilității de a beneficia de fonduri de dezvoltare regională, drept prevăzut de Legea 438/2016 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova, iar crearea ADR Chișinău va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională din programele de dezvoltare planificate de Guvern.

“Repet, astăzi Chișinăul este cel mai defavorizat din punct de vedere al distribuirii finanțelor din bugetul de stat. În bugetul municipal nu rămân bani care ar da posibilitatea să dezvoltăm atât capitala Moldovei, cât și suburbiile în măsura așteptării locuitorilor. Chișinăul contribuie cu aproximativ 80% la formarea bugetului național, în timp ce bugetul local rămâne gol. Astăzi Chișinăul „hrănește” o țară, dar din impozitele persoanelor juridice nu revine nimic Chișinăului. Impozitele locale ar trebui aplicate în mod echitabil, să promoveze dezvoltarea mediului de afaceri și să fie proporționale cu veniturile primite de agenții economici.”, a punctat edilul capitalei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share