Primăria capitalei îndeamnă locutorii municipiului la mai multă responsabilizare privind măsurile de protecție față de COVID-19

Primăria municipiului Chișinău îndeamnă locuitorii orașului și a suburbiilor să respecte toate măsurile de prevenire a infecției COVID-19 și restricțiile stabilite de autorități, în condițiile când în capitală este înregistrat cel mai mare număr de contaminări din republică și este instituit cod roșu de alertă în sănătate publică.

Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, a informat în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni că situația privind infecția COVID-19 pe teritoriul municipiului rămâne în continuare alarmantă. Numărul cazurilor de contaminare este în în creștere, iar pronosticurile nu sunt favorabile.

Incidența îmbolnăvirilor în municipiu prin coronavirus, la 100 mii locuitori, este de 866,41 persoane, cea ce reprezintă un indice alarmant. Totodată, cele mai afectate suburbii rămân a fi: Durlești, Trușeni, Bubuieci, Codru, Sângera, Stăuceni și Băcioi.

Astfel, Tatiana Bucearschi a venit cu un apel pentru populație de a respecta măsurile de protecție contra COVID: purtare obligatorie a măștii de protecție în locurile aglomerate și spațiile închise, spălatul cât mai des pe mâini, dezinfectarea suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor; evitarea după posibilitate a zonelor aglomerate. De asemenea, părinții care educă copii minori sunt îndemnați să nu permită celor mici aflarea pe terenurile de joacă.

În caz de infectare, oamenii trebuie să contacteze medicul de familie, iar dacă starea de sănătate se agravează – să solicite Serviciul asistență medicală urgentă.

La ziua de 4 septembrie, în spitalele municipale erau internați 786 pacienți, inclusiv 714 confirmați COVID și 72 suspecți. 245 de persoane erau în stare gravă, inclusiv 17 intubați. De asemenea, 16 940 de pacienți cu forme ușoare sunt monitorizați în cadrul instituțiilor medicale primare.

În prezent, APL Chișinău examinează posibilitățile de a majora numărul de locuri în instituțiile spitalicești, pentru a face față fluxului majorat de îmbolnăviri.

E de menționat că spitalele din oraș sunt asigurate cu echipamente și cu mijloace de protecție și dispun de stocuri suficiente de medicamente pentru tratarea pacienților.

Citește și: Ion Ceban, prezent la Forumul ONU al Primarilor din Geneva. Edilul va vorbi despre cum capitala a luptat cu Covid-19 și ce acțiuni vor fi întreprinse post-pandemie

Total
0
Shares
Total
0
Share