Primarii democrați din Moldova și România s-au întrunit la Chișinău. „Unire prin infrastructură”, a fost genericul evenimentului

Peste 150 de primari, președinți de raioane și județe, consilieri raionali, județeni și locali și-au dat astăzi întâlnire la Chișinău, la primul Forum al aleșilor locali ai Partidului Democrat din Moldova și ai Partidului Social Democrat din România. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Unire prin infrastructură” urmărește inițierea, dezvoltarea și consolidarea unor proiecte comune de infrastructură cu investiții europene și transfrontaliere în localitățile din Republica Moldova.

Salutând participanții la reuniune, Președintele Organizației PSD România în RM, Iurie Ciocan, a menționat importanța schimbului de experiență și bune practici dintre aleșii locali din România și R. Moldova pentru absorbția de fonduri europene și transfrontaliere care vin în beneficiul cetățenilor. „ Ne propunem să creștem capacitățile instituționale în cadrul Primăriilor din R. Moldova astfel încât Primăriile, Consiliile raionale și locale să fie capabile să pregătească dosarele necesare pentru a accesa împreună cu partenerii din România fonduri europene, fonduri pentru dezvoltare regională nerambursabile. Noi construim un parteneriat politic puternic în marea familie social- democrată și ne vom ajuta reciproc în așa mod încât cetățenii să simtă efectele acestei colaborări”, a declarat Ciocan.

Cu un mesaj de salut participanților la for s-a adresat și vicepreședintele PSD România, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României. Oficialul a menționat că prin organizarea acestui forum se transmite un semnal clar că există dorința aprofundării cooperării la nivelul administrațiilor raionale, județene și locale în beneficiul cetățenilor. „România are acces la fonduri europene și transfrontaliere pe care vrem să le punem în valoare în cadrul colaborării dintre aleșii locali PDM și PSD România. România este principalul susținător al RM în UE, dar acest suport se acordă și prin familii politice. Colaborăm și vom colabora cu aleșii locali ai PDM prin proiecte cu finanțare europeană, care să permită dezvoltarea comunităților locale pentru toți cetățenii. Avem nevoie de un partener și vom susține foarte hotărât acest parteneriat cu PDM în condițiile în care susținem un efort de împrospătare, de viziune pro-europeană și o relație cu România tot mai strânsă bazată pe identitatea noastră comună”, a spus Corlățean.

Vicepreședintele PDM, Nicolae Ciubuc, a mulțumit României pentru suportul constant și dezinteresat acordat R. Moldova pe parcursul anilor, suport care s-a fructificat într-o multitudine de proiecte concrete: gazoductul Iași-Ungheni, Chișinău, microbuze școlare, peste 900 de grădinițe reparate, renovarea obiectelor patrimoniului cultural. „Pe platforma forumului aleșilor locali PDM și PSD România urmează să fie consolidată buna comunicare dintre primari, președinți de raioane și județe în vederea creării posibilităților de valorificare a oportunităților oferite de România ca țară membră a UE, inclusiv prin prisma statului RM de țară candidată de aderare la UE”, a subliniat Ciubuc.

PDM și PSD România au o relație de parteneriat de lungă durată, făcând parte din aceeași familie politică europeană și internațională: Partidul Socialiştilor Europeni (PES) şi Internaționala Socialistă. PDM şi PSD România s-au angajat să asigure multiplicarea participării active a celor două partide în viaţa politică şi social-economică a ţărilor noastre în beneficiul cetăţenilor, inclusiv prin continuarea procesului de înfrăţire dintre Primăriile conduse de exponenţii PDM şi PSD România.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share