Actualitate

Primarul capitalei, Ion Ceban, a participat la lucrările Forumului educațional din municipiul Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul capitalei, Ion Ceban, participat astăzi la lucrările Sesiunii plenare a Forumului cadrelor didactice și de conducere din municipiul Chișinău, ediția 2021.

În cadrul evenimentului desfășurat în aer liber, pe teritoriul Parcului Dendrariu din capitală, au avut loc discuții și dezbateri vizavi de provocările identificate și viziunile formulate în cadrul webinarelor/atelierelor.

La reuniune au participat cadrele didactice, managerii instituțiilor de învățământ general și secundar, elevi, colective artistice și sportive din Chișinău, experți, reprezentanții sectorului asociativ de profil și ai autorităților publice din domeniul educațional.

Primarul de Chișinău a avut o intervenție în cadrul evenimentului, unde ținut să aprecieze eforturile depuse de cadrele didactice în dezvoltarea sistemului educațional municipal. „Mă închin în fața Dumneavoastră pentru munca depusă în educarea tinerilor generații, pentru că astăzi nu este deloc ușor să fii profesor. Vă îndemn ca împreună să încercăm, să construim aici, la noi acasă, un viitor mai bun”, a declarat Ion Ceban.

Edilul capitalei a menționat că potențialul cadrelor didactice din capitală este foarte înalt, iar municipalitatea va continua să creeze condiții bune pentru desfășurarea procesului de studii la nivel primar și secundar. Totodată, principalele provocări rămân a fi îmbunătățirea infrastructurii rețelei școlare, dotarea tehnico-materială, motivația salarială și implementarea politicilor în domeniu.

În altă ordine de idei, Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), a subliniat că una din cele mai mari probleme ale sistemului educațional municipal este lipsa personalului calificat și cel auxiliar. Iar aprobarea normativelor de personal și ajustarea cadrului normativ de către autoritățile centrale privind alimentația elevilor și copiilor din municipiu este un deziderat pe care DGETS va insista în continuare.

Cu un mesaj de salut către participanții la Forum a venit și viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, care a menționat că dascălii sunt cei care investesc cunoștințe pentru generația de astăzi în pofida faptului că ultimii doi ani de studii au fost dificili. Totuși, în contextul pandemiei de COVID-19, sistemul educațional a reușit să facă față provocărilor, inclusiv prin realizarea proiectului educație online.

Tema actualei ediții a Forumului s-a desfășurat sub genericul „Sistemul educaţional municipal la 30 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Reuniunea a fost organizată sub formă de webinare online și ateliere specializate pe diverse domenii de interese pentru comunitatea pedagogică, în perioada 23-25 august 2021.

loading...

Comments are closed.