Primarul orașului Reni, Ucraina a prezentat pretenții teritoriale față de Republica Moldova, dar președintele Maia Sandu nici nu reacționează

Primarul orașului Reni, Ucraina a prezentat pretenții teritoriale față de Republica Moldova, dar președintele Maia Sandu nici nu reacționează conform competențelor constituționale.

”Primarul este revoltat de transferul către Republica Moldova a unei mici porțiuni din teritoriul ucrainean, care a oferit acestui stat (Republicii Moldova – n.r.) acces la Dunăre cu ieșirea la Marea Neagră. Chișinăul a construit acolo portul Giurgiulești (portul Giurgiulești constă din terminalul petrolier, portul mărfar și de călători – n.r.), interceptând fluxurile de marfuri din portul Reni”, a declarat primarul, citat de publicația dumskaia.net, potrivit sursei citate, scrie radiochisinau.md

Potrivit lui Igor Plehov: ”Nu existau motive legale pentru a oferi Moldovei un astfel de cadou: conform Constituției, teritoriul Ucrainei în cadrul frontierei actuale este integral și inviolabil. Revizuirea teritoriului Ucrainei poate fi aprobat exclusiv printr-un referendum național.”

La etapa actuală, prin implicarea unui grup de experți și juriști primarul orașului Reni dorește să definească cu claritate teritoriul ce poate fi administrat de Comunitatea teritorială unită Reni.

”Este un subiect de discuții cu poliția de frontieră și cu reprezentanții altor departamente. Am vorbit cu ei. Sigur, nu împărtășesc în mod public părerea mea, dar neoficial susțin această opinie. În orice caz, în actele normative care reglementează organizarea și funcționarea raionului Reni, nu se menționează despre renunțarea la fâșia de teren cu ieșire la Dunăre în favoarea statului vecin. În consecință, terenul pe care se află portul Giurgiulești ar trebui considerat teritoriu al comunității teritoriale Reni”, a spus primarul Plehov.

Amintim că, în anul 1999, R. Moldova a cedat Ucrainei un teritoriul din zona satului Palanca în schimbul teritoriului din zona Giurgiulesti.

Menționăm că, deși pretenția a fost declarată de câteva zile, autoritățile de la Chișinău nu au reacționat, iar Președinția nu a prezentat vreo notă de protest. Or, potrivit art.77 din Constituție, președintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share