Primăvară grea pentru agricultori: de când Maia Sandu a ajuns președinte, prețul motorinei s-a majorat cu 4 lei și continuă să crească

Se anunță o primăvară grea pentru agricultori și nu numai. Motivul – carburanții s-au scumpit din nou. Un litru de benzină ajunge la 20,95 lei.  Mai exact, de când Maia Sandu a ajuns președinte, prețul motorinei a crescut cu 4 lei, iar tendința este în creștere.

Astfel, motorina standard costă 16,25 lei, cea Extra – 16,69 lei. Benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să coste 19,25 lei, iar benzina extra – 20,95 lei. Gazul lichefiat poate fi procurat la un preț de 11,39 lei per litru.

În timp ce analiștii economici vorbesc despre o posibilă înțelegere de cartel între petroliști, șoferii se plâng că viața devine din ce în ce mai grea iar principala cauza care i-a „incitat” pe petroliști să majoreze prețurile la pompă este faptul că acum Republica Moldova nu este administrată, nu este guvernată de nimeni, nimănui nu-i revine responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în țară, iar  blocajul creat în Guvern și Parlament,  le-a provocată nimeni altul decât președintele Maia Sandu.

Paradoxal mai este și faptul că deși prețul a crescut foarte mult, agricultorii nu mai au pretenții față de Președinție și nici față de Guvernul condus de premierul interimar Aureliu Ciocoi, instalat prin decretul Maiei Sandu.

Până la 23 decembrie anul trecut, ziua în care a plecat de la conducere Guvernul Chicu, agricultorii din republică periodic protestau în fața Guvernului și a Parlamentului, cerând micșorarea prețurilor la carburanți și demisia premierului Ion Chicu.

Din momentul demisiei guvernului precedent, agricultorii nu au mai ieșit la proteste și nu au mai solicitat tăierea prețurilor, asta deși prețurile cresc în continuu.

După ultima scumpire, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a anunțat că fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) va iniția procedura de demitere a conducerii ANRE.

În același timp, liderul PSRM Igor Dodon a declarat că de vină pentru majorarea prețurilor este criza politică, provocată de șefa statului.

Plus la toate, majorarea esențială a prețurilor la carburanți va crea scumpiri în lanțul de producere. Este atenționarea procesatorilor de carne, care prognozează pentru anul în curs o scumpire a produselor finite.

Procesatorii declară că ramura este afectată de criza pandemică, dar și de concurența neloială, iar scumpirea carburanților pune o nouă presiune pe întreprinderi.

Totodată, și în timpul premieratului Maiei Sandu situația nu a fost mai bună, atunci scumpindu-se energia electrică cu circa 30%.

Astfel, energia electrică pentru cei care aveau contracte cu „Gas Natural Fenosa” costa deja 1 leu și 89 de bani pentru un kilowatt oră. Astfel, o familie care utiliza, în medie, 150 de kilowați în decurs de o lună, după scumpire achitau cu 15 lei mai mult. Oamenii arătându-se foarte nemulțumiți de aceste scumpiri, cei mai afectați fiind bătrânii.

Amintim că scumpirile la carburanți au început în decembrie 2020, după ce Maia Sandu a fost aleasă în funcția de șef al statului. Iar la începutul lui decembrie 2020, când au început scumpirile la carburanți, prețul pentru benzina Premium – 95 era de 16,08 lei, motorina costa 13,46, iar gazul lichefiat – 9,32 lei per litru.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share