Alte știri

Primele femei saudite și-au obținut permisele de conducere auto

Pinterest LinkedIn Tumblr

24 iunie semnifică o zi importantă pentru multe femei saudite. Într-o țară puternic conservatoare, în care drepturile femeilor musulmane sunt îngrădite, iată că a sosit clipa ca unele opreliști să fie înlăturate. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a emis un decret prin care ridică interdicțiile privind dreptul femeilor de a urca la volan.

Drept urmare, Arabia Saudită a început luni să elibereze permise de conducere auto unor femei, cu trei săptămâni înaintea intrării în vigoare a decretului regal. Zece femei și-au ridicat permisele de conducere și vor avea dreptul legal de a conduce prin regat începând cu 24 iunie. Potrivit The Telegraph, săptămâna viitoare se așteaptă ca încă 2.000 de femei să intre cu drepturi depline în rândul șoferilor, transmite tabu.ro.

Un videoclip, cu prima femeie saudită care își ridică permisul de conducere de la Direcția Generală a Traficului a devenit viral. șoferița deținea deja un permis de conducere auto internațional recunoscut în Arabia Saudită, dar i-a fost înlocuit cu unul saudit. Alte fotografii furnizate presei de Ministerul Informației surprind câteva femei care își țin cu mândrie permisele de conducere auto în mâini.

Reformele sociale ale prințului Mohammed bin Salman, care au permis de asemenea redeschiderea sălilor de cinema și organizarea de concerte, au fost însoțite, însă, luna trecută, de un val de arestări – de femei care au militat pentru dreptul de a conduce și sfârșitul sistemului tutelei masculine. În total, 17 persoane au fost arestate din cauză că au „adus atingere” securității regatului. Opt dintre ele au fost „eliberate temporar”, până la încheierea anchetei, potrivit Amnesty International.

loading...

Comments are closed.