Primul medic care a alertat China despre coronavirus a fost pedepsit de autorități. După o lună Curtea Supremă i-a dat dreptate.

La începutul lunii decembrie, anului 2019, în orașul chinez cu 11 milioane de locuitori, Wuhan, au apărut primii pacienți infectați de noul tip de virus, supranumit coronavirus 2019-nCoV. Autoritățile chineze, în decursul a câtorva săptămâni nu au întreprins nimic pentru lupta cu maladia necunoscută, mai mult de atât, aau ascuns informația, impunându-i pe medici să păstreze tăcerea în legătură cu răspândirea infecției. 

La data de 30 decembrie 2019, oftalmologul de 34 de ani Li Wenliang, medic în spitalul central a orașului Wuhan, a anunțat pentru prima dată colegii săi despre pericolul noului virus.

Funcționarii din domeniul sănătății l-au chemat la covor pe medicul Li, în miez de noapte și i-au cerut explicații. Mai mult de atât, tânărul specialist, a fost de două ori interogat și de poliția Wuhan.

Polițiștii l-au mustrat pentru răspândirea de „comentarii false”, ce au „distorsionat ordinea publică”. La data de 3 ianuarie, în mediul online au apărut actele ce au fost semnate de oftalmolog și în care se văd amprentele sale. În acest document, Li Wenliang a promis să nu destănuie „bârfe” despre noul virus.

Conform datelor poliției Wuhan, de la începutul lunii ianuarie, opt persoane au fost pedepsite pentru astfel de „divulgări”.

Primind mustrarea, Li Wenliang s-a reîntors la muncă. La data de 10 ianuarie, dânsul trata o pacientă bolnavă de glaucomă, căreia, ulterior i s-a depistat coronavirusul 2019-nCoV. Pentru ca în cele din urmă, medicul împeună cu părinții săi, să fie infectați la rândul lor. Acum Li se tratează în spitalul în care lucra.

La 28 ianuarie, după ce coronavirusul a fost depistat la peste 1000 de oameni în China, Curtea Supremă de Justiție, a RPC a criticat poliția orașului Wuhan, pentru acțiunile sale contra medicilor ce au încercat să alerteze societatea despre noua infecție. „Poate că era mai bine de luat sub control noul virus și era mai bine dacă oamenii creadeau de pe atunci în „bârfe” și luau măsurile sanitare de precauție necesare.”, mențioanează Curtea.

La rândul lor, polițiștii au declarat că dânșii doar au „criticat și educat” reținuții, nici unul din ei, nefiind amendat sau pedepsit în oricare alt mod.

„Consider că , era mult mai bine dacă funcționarii divulgau mai devreme informația despre epidemie. Trebuie să fie mai multă deschidere și transparență.” A conchis, la rândul său, medicul Li Wenliang.

Citește și: FOTO // Chinezii uimesc din nou. Cum arată spitalul din Wuhan, construit în doar zece zile.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share