Primul vaccin anti-COVID ar putea fi aprobat în UE la sfârşitul lunii decembrie

Italia se pregăteşte pentru un Crăciun fără petreceri de amploare şi îmbrăţişări. Premierul Giuseppe Conte a făcut apel la populaţie să sărbătorească mai… reținut Nașterea Domnului în acest an.

Altfel, în ianuarie se va înregistra o creştere bruscă a numărului de infectări.

Sunt însă şi veşti bune pentru europeni: primul vaccin anti-COVID ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană la sfârşitul lunii decembrie sau în primele zile ale noului an. Iar compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că vaccinul dezvoltat împreună cu universitatea Oxford a înregistrat rezultate favorabile la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu preliminar.

Summitul virtual al statelor europene s-a încheiat fără ca disputa privind bugetul pe următorii șapte ani, blocat de Polonia şi Ungaria, să fie rezolvată. Cancelarul german Angela Merkel a fost mai optimistă, totuşi, când a venit vorba despre lupta cu pandemia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Trebuie să spunem că noutăţile din ultimele zile, legate de vaccin, ne-au făcut încrezători. Aşteptăm autorizarea lor în Europa, care ar putea fi acordată în decembrie sau imediat la începutul anului, apoi vaccinarea poate să înceapă”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a avertizat Ungaria în legătură cu pericolele utilizării unui ser neautorizat în spaţiul comunitar. Asta pentru că în Budapesta au ajuns deja primele doze ale vaccinului rusesc anti-COVID.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar: „Suntem în negocieri cu oricine poate furniza un vaccin pentru Ungaria. Astea sunt şi aspirațiile Uniunii Europene, deoarece UE a semnat contracte cu companiile producătoare de vaccinuri”.

Dezvoltat de institutul Gamaleya din Moscova, Sputnik 5 nu a fost supus unor studii clinice avansate și nu a fost evaluat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Printre cei cu care negociază oficialii ungari se afla şi Astra Zeneca. Compania farmaceutică şi Universitatea Oxford au publicat rezultatele preliminare ale testelor. Concluzia: vaccinul a fost bine tolerat și a produs un răspuns imun puternic la persoanele cu vârsta peste 70 de ani.

Dr. Melissa Andrew, Dalhousie University: „Ceea ce arată studiul e faptul că răspunsul imun la testări a fost foarte apropiat la categorii diferite de vârstă, atâta timp cât persoanele vaccinate au primit două doze de vaccin”.

Eforturile cercetătorilor nu ar fi, însă, posibile fără voluntarii de toate vârstele care participă la studiile clinice. În Statele Unite, o bătrână de 82 de ani din statul Massachussets s-a înscris printre primii pe listă în cadrul studiului serului produs de Pfizer şi BioNtech.

Mary Jo Moynihan, participantă la studiu: „Una din două: ori am primit doza placebo, ori este un vaccin foarte bun, pentru că nu am avut niciun efect secundar”.

Femeia spune că are un motiv important pentru care vrea să dea o mână de ajutor. În urmă cu aproape 50 de ani în urmă, voluntarii care au participat la testarea medicală a insulinei au contribuit la salvarea vieţii fiicei ei.

Mary Jo Moynihan, participantă la studiu: „Dacă o să mor… Ăsta era unul dintre efectele secundare trecute pe listă, decesul. Dar nu mă tem”.

De altfel, Mary Jo mai are un argument puternic: vrea să-şi doneze corpul cercetătorilor atunci când va muri şi nu poate să facă asta dacă se infectează cu COVID.

Total
0
Shares
Total
0
Share