Candidații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au prezentat astăzi prioritățile Programului de dezvoltare social-economică în domeniul industrializării și agriculturii.
Priorități în domeniul industrializării
1. Crearea și dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale (MIP) în fiecare centru raional al țării. Drept urmare, fiecare centru raional trebuie să dispună cel puțin o Zonă Economică Liberă (subzonă), un Parc Industrial sau o Platformă Industrială Multifuncțională.
2. În următorii 4 ani, cu susținerea financiară a statului, vor fi create 18 PIM (proiect inițiat în anul 2020). Aceste zone vor fi asigurate cu infrastructură inginerească(electricitate, apeduct, canalizare) și rețea logistică a drumurilor de acces. Astăzi deja avem identificate juridic și stabilite 6 astfel de zone, care sunt în faza de concurs pentru participare investițională (Glodeni, Briceni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Ocnița și Dondușeni). Alte 12 PIM sunt în etapa de implementare juridică (Ialoveni, Telenești, Leova, Anenii Noi, Basarabeasca, Florești, Criuleni, Dubăsari, Șoldănești, Sîngerei, Rîșcani și Cantemir).
3. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din sursele căruia vor fi implementate și dezvoltate sectoarele de producere de tehnologii inovaționale avansate, reechiparea sectoarelor de producere existente, cooperarea industrială cu alte țări.
4. Va fi stabilită cota ”zero” la impozitarea veniturilor obținute și reinvestite de către întreprinderile industriale, pe o perioadă de minim 5 ani.
5. Va fi asigurată stabilitatea Politicii Fiscale a statului și mărimii impozitelor și taxelor. Politica Fiscală a statului trebuie modificată o dată la 4 ani și nu în fiecare an.
6. Republica Moldova va finaliza procedurile legate de aderarea la Banca de Dezvoltare Eurasiatică, una dintre prioritățile acesteia fiind susținerea proiectelor mari de producție industrială de importanță strategică.
7. Pentru asigurarea întreprinderilor industriale cu personal calificat va fi implementat Programul de stat pentru formarea și recalificarea profesională a personalului din sectorul industrial.
Priorități în domeniul agriculturii
1. Aprobarea și implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare.
2. Dezvoltarea sectorului zootehnic, astfel încât Republica Moldova să-și poată garanta securitatea alimentară.
3. Sporirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul agroalimentar. Cheltuielile pentru cercetare și inovare urmând a fi privite ca investiții naționale.
4. Implementarea măsurilor pentru impulsionarea activităților de consolidare a terenurilor agricole.
5. Îmbunătățirea modului de acordare a subvențiilor pentru fermele mici și mijlocii precum și stimularea asociațiilor fermierilor.
6. Investiții în crearea şi dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea şi marketingul produselor agro-alimentare, inclusiv facilitarea exporturilor.
7. Promovarea unor politici dure pentru protejarea pieței interne și a producătorilor autohtoni.
8. Adoptarea unui nou Cod funciar, care va garanta că pământurile moldovenești nu vor nimeri în mâini străine.