Pro-europenii moldoveni sunt cei care timp de 30 de ani au deturnat independența energetică a Republicii Moldova

Actuala guvernare ne tot spune că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut absolut nimic pentru intendența energetică a Republicii Moldova, dar nu suflă o vorbă despre tentativele care au fost deturnate în această perioadă. Astfel, o parte din declarațiile celor de la putere sunt fake-uri marca PAS, după cum urmează:

Tentativa 1. În 1994, după declararea independenți Republicii Moldova, la Parlamentul țării a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la contractarea unui împrumut de stat în vederea construirii unei termocentrale electrice la Ștefan Vodă, pentru a ne rupe energetic de Rusia și Transnistria. Proiect a fost apreciat, cică era bun, dar nu a mai ajuns pe masa deputaților deoarece peste câteva zile a fost retras de către Andrei Sangheli, premier din 1992 până în 1997, iar în perioada respectivă Petru Lucinschi ocupa funcția de președinte al Parlamentului. Proiectul cu privire la împrumut a fost depus și retras în 1994, iar atunci Maia Sandu ocupa funcția de consultant guvernamental, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei. Astăzi Maia Sandu este președintele țării și ne zice că tot ea nu a făcut nimic.

Despre acest episod a povestit Mihai Ghimpu, ex-fondatorul Frontului Popular, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei Juridice în perioada 1990-1998. Actualul lider al PL zice că proiectul a fost retras la comanda rușilor.

Tentativa 2, faza 1. La sfârșitul anului 2008, opinia publică a fost informată că în maxim 2 ani, în raionul Ungheni va fi realizat cel mai mare proiect investițional în domeniul energetic din Republica Moldova.  Capacitatea de producere urma să fie de până la 700 MW, pe bază de cărbune și biomasă, iar piatra de temelie a fost instalată cu participarea lui Vladimir Voronin.

Tentativa 2, faza 2. Același proiect presupunea și construcția liniei electrice de interconexiune de 400 kV Ungheni – Iași ce va dezvolta infrastructura energetică autohtonă. Construcția în cauza este prevăzută și în Protocolul ședinței Comisiei mixte moldo-române, document negociat și semnat de către comuniștii lui Voronin.

Întru realizarea proiectelor aferente Tentativei 2, la începutul anului 2009, Guvernul a adoptat decizia privind crearea unei subzone noi în componența zonei economice libere „Ungheni-Business”, pe teritoriul căreia compania cehă J&T Finance Group va construi o centrală electrică cu capacitatea de 350 MW (cu extindere până la 700 MW). Urmare a schimbării puterii de la Chișinău, startul proiectului a fost amânat tocmai pentru anul 2013. Amin.

În 2013 țara era guvernată de către Vlad Filat și ai lui peledemiști, printre ei fiind și Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova, care ne tot spune că timp de 30 de ani nu s-a făcut absolut nimic.

Tentativa 3. Înțelegând pericolul în care se află țara noastră, România a tot insistat să ne ofere o linie pentru alimentare cu energie electrică. Proiectul urma să fie susținut de către Guvernul de la București, dar guvernanții moldoveni nu au avut voință politică și nici interes pentru oameni. De ce Chișinăul a respins oferta Bucureștiului în perioada 2010-2015? Deoarece PLDM, Vlad Filat și colegii lui se hrăneau din ”otkaturile” de la transnistreni și nu erau tare fericiți să renunțe la această sursă de venit. Prin urmare, interconectarea a fost respinsă de aceeași guvernare peledemistă din care făcea parte și Maia Sandu.

Despre acest proiect a vorbit Iurie Renință, ex-ambasadorul Republicii Moldova la București. Video este aici.

Tentativa 4. În 2016 ne-am pricopsit cu o altă guvernare, dar s-a demonstrat că democrații au fost mai deschiși la colaborarea cu Bucureștiul. Astfel, Guvernul Moldovei și cel al României au semnat un acord cu privire la unirea prin infrastructură. Potrivit documentului, Moldova urma să primească acces la rețelele de gaze și energie electrică din România, ceea ce parțial avut loc mai târziu și a fost construit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Următoarea etapă urma interconectarea energetică, dar aici au intervenit cei de la Gazprom și au tot insistat ca țara noastră să amâne implementarea Pachetului energetic II.

Tentativa 5. În februarie 2022 a început războiul rușilor împotriva Ucrainei, iar Moldova s-a grăbit să se conecteze la rețeaua europeană. Pregătirile erau în desfășurare de mai multe timp, dar apariția orcilor pe teritoriul Ucrainei a grăbit procesul și ne-am conectat. Totuși, Chișinăul a înțeles că trebuie să fie reluat proiectul democraților cu privire la interconectarea energetică cu România, iar în acest sens a fost lansată licitația. Dar, deoarece suntem un popor mioritic și veșnic sub papucul rușilor, Andrei Spînu a dat contractul pe mâinile unei firme cu probleme din India, în spatele căreia stau tot rușii. Mai mult, conform proiectului, principalul întrerupător al acestei linii de interconectare va fi instalat la Vulcănești, oraș de pe teritoriul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, respectiv pe un teritoriu necontrolabil de către Guvernul de la Chișinău și care și-a declarat voința să se alipească la Rusia (nu uitați referendumul care a avut loc în UTAG).

Tentativa 6. În ultimele luni am tot auzit despre scandalul de la Termoelectrica, întreprindere strategică unde urma să fie reparat un transformator care produce aproape o treime din necesarul nostru de energie electrică. Transformatorul a fost reparat de ruși după ce Spînu și cei de la Termoelectrica au decis că românii nu pot face o asemenea lucrare și că rușii sunt mai specialiști. Astfel, după ce Spînu a luat împrumuturi de stat pentru aceste lucrări, aflăm că transformatorul a fost umplut cu apă, iar Termoelectrica nu mai produce energie electrică într-o perioadă când Rusia nu ne mai dă gaz și bombardează stațiile electrice din Ucraina, bombardamentele provocând și deconectarea energiei electrice pe teritoriul țării noastre.

Mai este necesar să menționez cine sunt Petru Lucinschi și Vlad Filat pentru Maia Sandu? Nu cred!

Autor: C.G.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share