Politică

PRO Moldova este rezervat în privința instituirii unui lockdown: “Doamna președinte trebuie să aterizeze pe pământ”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul PRO Moldova este rezervat în privința instituirii unui regim de lockdown la nivel național, așa cum a cerut președintele Maia Sandu, informează Telegraph.md, cu referire la declarația lui Andrian Candu, președintele formațiunii.

Politicianul susține că propunerea privind instituirea unui lockdown trebuie să vină de la experții, și nu a politicului. Totodată, Candu menționează că un Guvern în demisie nu este în drept să modifice bugetul de stat pentru a acorda suport financiar persoanelor afectate de carantină și mediului de afaceri.

“La ora actuală, noi avem un Guvern în demisie, care nu poate lua decizii financiare pentru a ajuta, în cazul în care intrăm în stare de urgență. Guvernul nu va fi în stare să vină cu modificări în buget și cu acele compensații care sunt necesare”, a declarat Candu.

“Politicienii, inclusiv cei care se află astăzi la conducerea țării, încearcă cumva responsabilitatea să o dea de la unii la alții”, a mai spus Candu, avânt în vedere că președintele Maia Sandu a ales să-i ceară Guvernului pregătirea motivelor pentru instituirea stării de urgență, deși o putea cere personal în fața parlamentarilor.

Liderul PRO Moldova a subliniat că un regim de lockdown nu poate fi instituit fără o analiză a consecințelor, cum ar fi oboseala oamenilor, economia, învățământul și ce se oferă cetățenilor.

“În cazul în care doar se aprobă starea de urgență și băgăm toți oamenii în casă și închidem absolut tot, asta nu mai funcționează. Fără să venim cu răspuns față de oameni legat de compensație și locurile de muncă, legat de compensație pentru mediul de business care se va închide, legat de sistemul învățământ, eu am mari rezerve să fie votată necondițional starea de urgență”, a declarat Candu.

“Este grav, da, dar poate trebuie de găsit soluții parțiale? Poate starea de urgență trebuie parțial introdusă în anumite domenii și anumite regiuni ale țării? Poate ar trebui fluidizat mai bine transportul public? Poate ar trebui limitată activitatea unor agenți economici, dar nu de închis complet? Poate ar trebui de introdus un anumit grafic de lucru în instituțiile de stat și chiar private, în așa fel încât să cât mai puțină interacțiune a oamenilor, dar nu carantină totală?”, a întrebat Candu.

Candu a subliniat că actualul Guvern interimar este în imposibilitatea să adopte anumite măsuri care se impun, dar această problemă nu este sesizată de către PAS și Maia Sandu, care sunt preocupați doar de provocarea eventualelor alegeri anticipate.

Ce ține de votarea stării de urgență, președintele PRO Moldova a anunțat că echipa sa va ridica mâna doar dacă vor fi prezentate soluții pentru măsurile compensatorii și ajutor pentru populație.

“Nu avem un Guvern plenipotențiar, în cazul de față și doamna președinte ar trebui cumva să aterizeze pe pământ mai bine și să-și dea seama că și de responsabilitatea sau iresponsabilitatea ei la fel depinde foarte mult în țara asta”, a conchis Candu.

Menționăm că și PPDA are nedumeriri în privința lockdownului cerut de Maia Sandu și susținut de PAS-PDM, iar PSRM este împotriva blocării activității economice.

loading...

Comments are closed.