Alte știri

PROBE // Ala Nemerenco, consilier prezidențial, a făcut declarații false despre solicitarea Moldovei către Platforma COVAX

Pinterest LinkedIn Tumblr

Invitată la emisiunea ÎnPROfunzime, Ala Nemerenco, consilier prezidențial, specialista cu diploma de master primită fără studii și fără a susține teza de master, a făcut câteva declarații false despre solicitarea Republicii Moldova către platforma COVAX, o demonstrează documentele oficiale, notează Telegraph.md, cu referire la actele publicate de MSMPS.

În timpul emisiunii de la PRO TV, Ala Nemerenco a declarat, precum că țara noastră nu a solicitat platformei COVAX participarea la programul de facilitare a negocierilor privind obținerea vaccinului împotriva COVID-19 la un preț mai mic, prezentând în acest sens un pretins document din 2 decembrie 2020, care ar fi fost semnat de către Viorica Dumbrăveanu, fostul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că documentul prezentat este un proiect pus în discuție și care niciodată nu a fost expediat la COVAX. Mai mult, ministerul a publicat și documentul semnat la 7 decembrie 2020, care demonstrează că Viorica Dumbrăveanu a solicitat platformei COVAX includerea țării noastre în programul Cost-Sharing.

Este de menționat că Ala Nemerenco, deși în virtutea funcției pe care o deține a fost inclusă în mai multe platforme de comunicare pe linie guvernamentală, nu a spus în timpul emisiunii că MSMPS a expediat documentul oficial în data de 30 decembrie 2020 către COVAX, iar țara noastră a solicitat expres includerea în programul de facilitare a prețurilor – COVAX Cost-Sharing Program, solicitarea fiind reiterată și prin scrisoarea din 15 ianuarie 2021.

Atragem atenția că Ala Nemerenco a făcut și alte declarații denaturate despre sistemul de sănătate, precum și a informat-o greșit pe Maia Sandu despre etapa de pregătire a Republicii Moldova pentru recepționarea vaccinului împotriva COVID-19.

Comunicatul oficial al MSMPS:

În contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:

În perioada 20-21 iulie, specialiștii epidemiologi din țara noastră au participat la consultări cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării și livrării vaccinurilor împotriva infecției COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a remis o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19.

La data de 7 Decembrie 2020, MSMPS a transmis în termenii stabiliți „Partea A” a cererii pentru vaccinul anti-COVID-19 către COVAX, perfectată în colaborare cu OMS și UNICEF care cuprinde datele generale, populația țintă pentru vaccinare, posibilitatea de accesare a prețurilor preferențiale, caracteristicele vaccinurilor, domeniul de aprobare a vaccinului, gestionarea evenimentelor adverse și capacitatea lanțului frig.

Varianta preliminară a fost transmisă de către MSMPS către NITAG (Comitetul Național de Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor) și în urma consultărilor cu OMS și UNICEF a fost elaborată varianta finală a documentelor necesare pentru solicitarea vaccinului anti-COVID pe platforma COVAX, inclusiv și ”Partea B” a cererii care include specificațiile generale de semnare cu producătorul de vaccine. Cererea cu ambele compartimente A și B a fost semnată de către MSMPS și MF la data de 30 decembrie 2020 și a fost transmisă către COVAX. Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20 % oferite gratuit și 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Menționăm că, Republica Moldova are capacitate de stocare a vaccinului la – 70oC în mărime de 140 mii doze de vaccin în cadrul ANSP, cu posibilitatea de extindere de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, cu spațiu adițional minim pentru încă 400 mii doze de vaccin la temperatura de -70 oC. De asemenea, Centrele de Sănătate Publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20° C. Totodată, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să intre în țară până pe 31 ianuarie

În context, Republica Moldova, la data de 15 ianuarie 2021, a transmis către COVAX, solicitarea  de acordare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech care necesită temperatura de păstrare la -70oC. COVAX a informat că este disponibil să acorde unui număr limitat de țări vaccinul produs de Pfizer/BioNTech în proporție de 0,25% din populație pentru fiecare țară în luna februarie 2021.

Autoritățile din domeniul sănătății depun toate eforturile pentru a asigura populația cu vaccin anti- COVID-19 sigur și eficient,  în termeni cât mai rezonabili pentru a preveni transmiterea virusului SARS-COV-2 pe teritoriul țării.

First Wave COVAX MDA Signed by Telegraph Moldova on Scribd

MDA COVAX-AMC92-Vaccine-Request Final 30.12.2020 by Telegraph Moldova on Scribd

Part B MDA COVAX AMC92 Vaccine Request Final 30.12.2020 by Telegraph Moldova on Scribd

loading...

Comments are closed.