Alte știri

Problema exporturilor de arme către Turcia va fi analizată de UE cu NATO şi viitoarea administraţie americană

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat vineri că liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit ca problema exporturilor de arme către Turcia să fie discutată cu NATO şi în coordonare cu viitoarea administraţie de la Washington, transmite Telegraph.md, cu referire la Agerpres.ro

La finalul Consiliului European de la Bruxelles, Merkel a spus că liderii ţărilor membre i-ai cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, să elaboreze până la viitorul summit UE un raport privind cooperarea cu Turcia.

”În această lumină vom discuta mai mult despre relaţiile noastre cu Turcia, care sunt marcate, pe de o parte, de dependenţe strategice – multe dintre ţările noastre sunt membre ale NATO – şi, pe de altă parte, de tensiuni”, a explicat şefa executivului german.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că noile sancţiuni pe care Uniunea Europeană le pregăteşte în legătură explorările turce din Mediterana Orientală arată că blocul comunitar nu va mai accepta acţiuni destabilizatoare pe orbita sa.

Şeful statului francez a dat asigurări că blocul comunitar european rămâne deschis pentru dialogul cu Turcia.

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni împotriva Ankarei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis. În septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei. La finalul lunii noiembrie, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Guvernul american urmează să aprobe vaccinul Pfizer-BioNtech contra bolii COVID-19

loading...

Comments are closed.