Alte știri

Problemele actuale din Zona de Securitate, examinate de Comisia Unificată de Control

Pinterest LinkedIn Tumblr

Delegația Republicii Moldova a condus ședința Comisiei Unificate de Control din 9 iulie, iar ordinea de zi a fost aprobată cu 17 chestiuni.

În afara agendei a rămas subiectul promovat începând cu iulie 2019, care presupune efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate. Motivul excluderii este că nu a fost acceptat pentru discuție de către partea transnistreană. Reprezentanții Tiraspolului înțeleg că, dacă va fi inițiată o asemenea analiză, vor fi scoase în vileag toate încălcările pe care le admit în Zona de Securitate, în primul rând, prezența așa-numitor „grăniceri” și crearea impedimentelor artificiale în calea liberei circulații. În același context, Comandamentul Militar Întrunit nu a prezentat o soluție pentru deplasarea necondiționată a observatorilor militari în vederea documentării posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate.

La inițiativa delegației Republicii Moldova la ședință au fost examinate aspecte privind îmbunătățirea condițiilor de executare a serviciului la postul nr.9/stâng al Forțelor Mixte de Pacificare situat în apropiere de Vadul-lui-Vodă. Anterior delegația Republicii Moldova a adresat o solicitare pentru a prelua funcțiile administrative asupra acestui post, așa încât autoritățile să aibă temei juridic pentru a finanța lucrările necesare. Partea transnistreană s-a opus luării deciziei și a încercat să politizeze problema. Consultările asupra acestui subiect vor continua.

La capitolul respectarea deciziilor aprobate și crearea atmosferei de încredere în cadrul Comisiei Unificate de Control, copreședintele din partea Republicii Moldova a readus în atenție evenimentele de la Râbnița din 2 iulie curent, când posturile ilegale transnistrene au blocat masiv deplasarea liberă a cetățenilor.  Părții transnistrene i-au fost solicitate explicații referitoare la cauza neinformării Comisiei Unificate de Control despre faptul că, în ziua desfășurării ședinței săptămânale, în Zona de Securitate avea loc concentrarea de forțe, fiind adus inclusiv „batalionul cu destinație specială Dnestr”, probabil pentru a reprima revolta locuitorilor. Exponenții Tiraspolului au lăsat fără răspuns această întrebare.

În altă ordine de idei, Comandamentul Militar Întrunit a informat Comisia că în primele 6 luni ale anului 2020, sub controlul observatorilor militari, în Zona de Securitate, au fost ridicate de la localnici 3527 unități de armament, muniții și explozive. Acestea datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial sau acțiunilor de luptă din 1992 și au fost transmise pentru distrugere în modul stabilit.

La ședință s-a luat decizia de a solicita Misiunii OSCE în Moldova examinarea posibilității de a sprijini editarea culegerii de acte ale Comisie aprobate în perioada anilor 2016-2019, dar și a ziarului „Pacificatorul”.

Citește și: Antrenarea mai largă a Misiunii OSCE în monitorizarea Zonei de Securitate pe agenda Comisiei Unificate de Control

loading...

Comments are closed.