Procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi va fi simplificată

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi, pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Documentul va garanta respectarea drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare.

Astfel, vor fi simplificate procedurile de constatare şi gestionare a cazurilor noi de boli grave sau care s-au agravat în timp și se oferă deținuților posibilitatea de a urma un tratament complex într-o instituție medicală civilă sau acasă, atunci când starea lor împiedică executarea pedepsei sau arestul preventiv. În acest sens, a fost exclusă dublarea comisiilor cu drept de decizie asupra prezentării pentru liberare, acest drept fiind atribuit exclusiv Consiliului la nivel de spital penitenciar.

Totodată, a fost actualizată lista bolilor grave, care împiedică aflarea persoanelor în detenție, printre care tuberculoza, boli ale sistemului endocrin, afecțiuni respiratorii grave și altele. La fel, au fost reevaluate gradele de gravitate a unor boli.

Îmbunătățirea cadrului legal este necesară în contextul în care, în ultimii cinci ani, s-a constatat că mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii. În anul 2023, din patru persoane condamnate examinate, două au decedat până la pronunțarea deciziei.

Total
0
Shares
Total
0
Share