Procedurile legale aplicate persoanelor care urmează să fie reținute în timpul traversării frontierei de stat

Urmare a unui articol de presă, Poliția de Frontieră furnizează clarificări cu privire la procedurile legale aplicate persoanelor care urmează să fie reținute în timpul traversării frontierei de stat.

”La nivel instituțional și potrivit cadrului normativ, competența de a verifica dacă persoanele urmează să fie supuse unor restricții survine exclusiv în procesul de control la trecerea frontierei, altfel spus, când persoana se prezintă în fața polițistului de frontieră pentru a traversa frontiera de stat.

În timpul controlului la trecerea frontierei, polițiștii de frontieră efectuează verificări în bazele de date naționale și internaționale pentru a se asigura că cei care trec frontiera de stat nu reprezintă o amenințare reală pentru securitatea națională, ordinea publică și sănătatea publică.

Această verificare implică consultarea doar în mod automatizat a informațiilor și consemnelor la frontieră referitoare la persoane și, la necesitate, în alte baze de date naționale și internaționale. În această fază, se stabilesc acțiunile care trebuie întreprinse, conform sarcinilor conținute în acele consemne la frontieră.

În urma acestor proceduri, doar angajații Poliției de Frontieră care sunt implicați în procesul de gestionare a consemnului la frontieră, alertei internaționale, restricției, au acces la aceste informații și sunt îndreptățiți să colecteze din sistemul informațional informații cu accesibilitate limitată dacă persoana supusă controlului este căutată sau nu”, a explicat instituția.

În aceste condiții, lista persoanelor care urmează să fie reținute în timpul traversării frontierei de stat nu este publică și poate fi accesată doar de către persoanele autorizate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share