Actual

Procuratura Anticorupție a prezentat informațiile oficiale despre acțiunile în privința lui Igor Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

În contextul interesului public sporit asupra cazului în care este cercetat Igor Dodon, Procuratura Anticorupție, informează următoarele:

Azi, 24.05.2022, procurorii anticorupție, în comun și cu suportul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile.

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

Subiecții anchetei în principal sunt unul din ex-Președinții Republicii Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor pretinse a fi infracționale.

Bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoare de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport ș.a.

În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte și sume de banii (lei moldovenești și valută), care au fost ridicate în vederea verificării provenienței și conexiunii acestora cu circumstanțele cercetate de către procurori.

Modul luxos de viață și bunurile de lux urmează a fi supuse verificărilor, existând bănuieli rezonabile de îmbogățire ilicită.

De menționat, că în cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane, a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției.

Subsecvent, echipele de procurori și ofițeri au constatat în cadrul acțiunilor realizate, că persoanele investigate au ascuns mai multe documente, purtătoare de informații și obiecte relevante pentru investigația efectuată.

În același timp, în contextul infracțiunilor investigate (corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidelor politice, îmbogățire ilicită), este relevant de a menționa că în una din locațiile supuse percheziției au fost depistați peste 600 000 lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid politic se păstra suma de 17 000 de euro, și 1000 dolari SUA .

Fiind investigate infracțiuni generatoare de venituri ilicite, perchezițiile efectuate au permis de a constata, că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble rusești , ceea ce constituie circa 1 300 000 lei.

În contextul celor menționate, în privința a două persoane, inclusiv în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor.

Au fost descoperite urme evidente a infracțiunii.

Înțelegem interesul sporit al societății asupra subiectului acestei anchete și vom asigura informarea publicului asupra progreselor obținute, dar cu respectarea prezumției nevinovăției persoanelor și excluderea prejudicierii eficacității investigației efectuate.

Comunicat de presă
Procuratura Anticorupție

loading...

Comments are closed.