Actual

Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura Anticorupție aduce la cunoștință societății asupra faptului că la 25 ianuarie 2023 a terminat urmărirea penală disjunsă din cauza denumită generic ”Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane MDL, valoarea acestuia fiind acoperită prin sechestrele aplicate.

În continuare, partea apărării urmează să facă cunoștință cu materialele cauzei penale materializate în 76 volume precum și cu informațiile electronice.

Detalii suplimentare despre dosarul ”Frauda Bancară”, inclusiv reținerea lui Vladimir Andronachi:

Reținerea lui Vladimir Andronachi

La data de 2 noiembrie 2022, procurorii din Procuratura Anticorupție i-au adus la cunoștință dlui Vladimir Andronachi ordonanța de punere sub învinuire.

Faptele incriminate constituie activități realizate de către un grup de persoane în toamna anului 2014. Utilizând acte fictive și informații false, persoanele au determinat încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă. În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 milioane MDL unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia. Circa 6 milioane MDL au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 milioane MDL. În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri.

În legătură cu acuzațiile oficiale aduse lui Vladimir Andronachi, Procuratura Anticorupție a identificat și aplicat, cu suportul ARBI a CNA, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 milioane MDL, inclusiv bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii, și mijloace bănești. Aceasta constituie echivalentul prejudiciului cauzat prin acțiunile incriminate învinuitului și altor persoane în episodul investigat în cadrul cauzei penale Frauda Bancară.

Vladimir Andronachi a pledat nevinovat și, la moment, folosindu-se de dreptul său procesual, refuză să dea declarații. În temeiul mandatului judecătorului de instrucție, acesta este arestat preventiv pe un termen de 30 de zile.

Tangența la cazul lui Vladimir Plahotniuc și alte persoane

O parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022. O decizie în acest sens încă nu a fost pronunțată, următoarea ședință de judecată urmând să aibă loc azi, la data de 3 noiembrie 2022.

Anterior, în luna martie a anului 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată, judecarea cauzei fiind la etapa de cercetare judecătorească, ședințele de judecată fiind publice.

Alte trei persoane au statut de învinuit pentru fapte de participare la escrocherie și spălare de bani. În privința uneia din acestea au fost dispuse investigații în vederea căutării și eliberat un mandat de arest în contumacie. Totodată, Procuratura Anticorupție a expediat toate actele necesare în vederea anunțării în căutare internațională a acestuia, și va asigura terminarea urmăririi penale în termeni proximi.

Acțiunile Procuraturii Anticorupție în dosarul Frauda Bancară

Amintim că investigațiile în această cauză vizează fapte infracționale săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate parte a unei organizații criminale, în perioada anilor 2010-2015, la cauza penală de bază fiind conexate mai multe cauze.

La moment, peste 60 de persoane au statut de învinuit.

La moment în cauza penală Frauda Bancară, Procuratura Anticorupție, inclusiv cu suportul ARBI, a aplicat sechestre pe active în valoare de circa 6,4 miliarde MDL, inclusiv în afara Republicii Moldova, pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca rezultat al realizării Fraudei.

În perioada anilor 2020-2022, procurorii au terminat urmărirea penală în 9 cauze penale, și 8 din acestea au fost trimise în instanța de judecată, 15 persoane avînd statut de inculpat (un deputat, un ex-guvernator, un ex-viceguvernator, și un șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, ex-președintele interimar al Băncii de Economii, ex-președintele interimar al BC ”Banca Socială”, ex-președintele BC ”Unibank” SA, doi contabili, și alte persoane).

Materialele probatorii și actele procedurale transmise instanțelor de judecată în aceste cauze penale însumează circa 108 000 file, precum și informații electronice, iar rechizitoriile peste 3 000 file.

Procuratura Anticorupție va informa periodic societatea despre rezultatele investigării în limita în care aceasta nu va dăuna procesului penal sau nu va afecta prezumția de nevinovăție a persoanelor acuzate.

loading...

Comments are closed.