Procuratura Anticorupție își exprimă nedumerirea față de scrisoarea unui grup de judecători

Procuratura Anticorupție (PA) își exprimă nedumerirea față de scrisoarea comună subsemnată de un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, oficiul Ciocana. Alegațiile invocate în document reprezintă nimic altceva decât o victimizare colectivă sub paravanul căreia, semnatarii vor să-și ascundă acțiunile și deciziile incompatibile cu legea, transmite Telegraph.md

Potrivit PA, în perioada august-prezent, au fost inițiate 14 procese penale în care sunt investigate bănuieli rezonabile privind falsul în declarații de avere și interese sau caracterul ilicit al unor hotărâri / încheieri judecătorești emise de judecătorii de la Judecătoria mun. Chișinău, sediul Ciocana. Aceste se referă la:

  • falsul în declarații (art. 351/1 CP). Temei pentru începerea investigației este adresarea deputaților, care a fost făcută și publică;
  • violarea dreptului la secretul corespondenței (art. 178). Temei – dosarul interceptărilor;
  • pronunțarea unei hotărâri ilegale (art. 307). Temei – raportul procurorului pe dosarul Sternioală;
  • falsul în actele publice (art. 332). Temei – raportul procurorului pe dosarul Air Moldova.

De asemenea, în perioada de resort au fost înaintate către Consiliul Superior al Magistraturii două sesizări privind pornirea procedurii disciplinare în privința a doi judecători pentru încălcarea Legii cu privire la statutul judecătorului și Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Anume, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să organizeze examinarea acesteia și să constate veridicitatea celor invocate de procurori.

Judecând în spiritul și logica scrisorii apărută în spațiul public, PA desprinde concluzia că magistrații găsesc firească prelungirea termenului de interceptare a unei persoane cu o lună mai mult decât prevede legea, sau prelungirea interceptării comunicărilor fără a fi autorizată interceptarea propriu-zisă, și – în accepțiunea domniilor lor –PA trebuie să treacă cu vederea aceste lucruri, în caz contrar – „se exercită presiune și șantaj”. Domnii judecători consideră că acuzatorii trebuie să treacă cu vederea inclusiv bănuielile rezonabile privind îmbogățirea ilicită sau alte infracțiuni pentru care sunt cercetați.

Conform PA, dacă ne-am conduce de așa-zisele argumente ale magistraților rezultă, că procurorii,de asemenea, sunt intimidați de către judecători atunci când colegilor noștri le sunt aplicate amenzi judiciare pentru neprezentarea în instanța de judecată sau atunci când este birocratizată în mod vădit procedura de primire a demersurilor de către instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție descalifică și contestă orice acuzație de presiune și șantaj având în vedere că judecătorul are un statut superior celui de procuror și există noțiunea de control judiciar al procedurii prejudiciare, care constă în verificarea de către judecătorul de instrucție a actelor procurorului.

Uimitor, dar judecătorii au și pârghii legale, prevăzute de art. 218 din Codul de procedură penală, potrivit cărora, atunci când se constată fapte de încălcare a legalităţii şi a drepturilor omului în procesul judiciar, instanța de judecată poate emite (odată cu adoptarea hotărârii) şi o încheiere interlocutorie prin care aceste fapte se aduc la cunoştinţa organelor respective, persoanelor cu funcţie de răspundere şi procurorului.

În plus, cifrele în cauză (14 procese penale) reprezintă componentele unor statistici constante ce țin de investigarea acțiunilor judecătorilor – și respectiv – anchetele demarate de Procuratura Anticorupție în privința lor. În lumina celor expuse, apariția acestei scrisori, în această perioadă, este neînțeleasă și dubioasă, deopotrivă.

De asemenea, în cazul în care judecătorii se adresează cu scrisori către politicieni, nerespectând procedurile în astfel de cazuri, creează percepția influenței politicului asupra procurorilor, precum și victimizarea judecătorilor în vederea evitării consecințelor de încălcare a legii.

PA admite că semnatarii își conștientizează vulnerabilitatea și riscurile ce se desprind din anchetele care-i vizează și încearcă, prin forțe comune, să decredibilizeze acțiunile PA în fața noii conduceri ai Procuraturii Generale.

Procuratura Anticorupție refuzăm să creadă, deocamdată, că acești magistrați ar acționa în complicitate cu alți actori care urmăresc același scop: compromiterea activității PA.

Procuratura Anticorupție își declară disponibilitatea de a detalia, într-o manieră transparentă și obiectivă fiecare anchetă în care este vizat vreunul dintre magistrații semnatari.

În același timp, PA își exprimă regretul pentru felul nesincer în care unii decid să alunece printre propriile ilegalități și condamnăm acțiunile când se adresează politicului fără a respecta procedurile existente în asemenea cazuri.

Procuratura Anticorupție atrage atenția tuturor părților vizate, a societății civile și a formatorilor de opinie că, odată luată în seamă, aceasta scrisoare poate crea un precedent periculos de imixtiune și ar putea fi catalogat drept o ingerință flagrantă în activitatea procurorilor anticorupție.

Total
0
Shares
Total
0
Share