Procuratura Generală propune introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru circulația ilegală a produselor de tutun

Astăzi, 01 martie 2024, Procuratura Generală a remis Ministerului Justiției, pentru expertizare, avizare și promovare, proiectul de Lege privind modificarea unor acte legislative ce reglementează circulația ilegală a produselor de tutun și conexe acestora.

Această inițiativă vine în urma unui studiu plenar al situației actuale, care evidențiază fenomenul contrabandei cu produse de tutun și conexe acestora drept unul dintre cele mai grave riscuri pentru securitatea la frontiere și pentru economia Republicii Moldova, și a statelor membre ale Uniunii Europene. Conform estimărilor Oficiului European de Luptă Antifraudă, comerțul ilicit cu tutun „costă” Uniunea Europeană mai mult de 10 miliarde euro anual, respectiv, Republica Moldova fiind situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în această rețea de trafic ilegal.

Procuratura Generală a identificat mai mulți factori care contribuie și încurajează contrabanda cu produse din tutun, criteriul determinant fiind interesul material și profitabilitatea ridicată în raport cu pedepsele relativ blânde.

În viziunea Procuraturii Generale, reglementările normative actuale sunt relativ eficiente pentru eradicarea acestui fenomen dăunător, iar unele fapte prejudiciabile ale făptuitorilor nu sunt reglementate în general.

Astfel, pentru a soluționa această problemă gravă, Procuratura a propus înăsprirea sancțiunilor pentru infracțiunile din domeniul circulației ilegale cu produse din tutun și conexe acestora, precum și amendarea cadrului normativ existent prin incriminarea unor modalități normative noi din domeniul evocat supra.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea sănătății publice și a securității economice a statului.

Total
0
Shares
Total
0
Share