Procurorii PCCOCS împreună cu ofițerii CNA au anihilat o grupare specializată în spălarea banilor

pccocs, procuratura, cna, lupta cu coruptia, spalare de bani in moldova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale în comun cu Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor al Centrului Naţional Anticorupţie instrumentează o cauza penală, pornită pe faptul comiterii spălării de bani şi evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari.

În cadrul urmării penale, a fost documentată o grupare, specializată în evaziune fiscală și legalizarea mărfurilor agricole și mijloacelor financiare, obţinute ca rezultat al comercializării produselor agricole.

Astfel, s-a constatat că, pe parcursul anului 2017, membrii grupului, prin intermediul a trei companii autohtone, precum şi a şapte persoane fizice interpuse, ar fi creat o schemă de lichefiere a banilor, în sumă de 65 000 000 de lei, proveniţi din vânzări necontabilizate, și din evaziune fiscală, de peste 6 000 000 de lei, sumă ce reprezintă TVA neachitată la bugetul de stat.

Potrivit materialelor cauzei, gruparea ar fi falsificat documente de privind achiziţionarea produselor agricole, indicându-se în mod fictiv, că marfa ar fi fost procurată de la persoane fizice – în realitate persoane socialmente vulnerabile care nu desfășurau nicio activitate.

Ulterior, făptuitorii perfectau facturi fictive, potrivit cărora marfa era comercializată, prin intermediul întreprinderilor pe care le gestionau, către uzinele de prelucrare a mărfii agricole. De facto, produsele erau livrate direct de la producător către uzinele de prelucrare. La rândul lor, uzinele de prelucrare transferau sumele de bani pentru marfa primită care, în final, era ridicată, în numerar, de la diferite filiale ale instituțiilor bancare de către organizatori și persoanele de încredere ale acestora, prin intermediul card-urilor bancare și a portofelului electronic.

În continuare, membrii grupului, după ce își rețineau comisionul de 9% din suma de 65 000 000 de lei (adică 6 000 000 de lei),  transmiteau restul banilor, în numerar, producătorilor agricoli.

Potrivit schemei, care a funcționat aproximativ 4 luni, pentru marfa comercializată, în lipsa unor documente, producătorii agricoli ar fi primit 59 000 000  de lei în numerar – bani lichefiați de către membrii acestei grupări.

În cadrul grupării, fiecare membru avea un rol bine determinat, cum ar fi: ţinerea evidenţei contabile oficiale şi duble, falsificarea documentelor de evidenţă primară, curieratul, lichefierea mijloacelor financiare, prin intermediul instituţiilor financiare rezidente, inclusiv prin utilizarea prestatorilor serviciilor de plată electronică şi monedă virtuală, reprezentarea membrilor grupării în relaţiile cu instituţiile de control, coordonarea activităţii grupării pe alte domenii.

De menţionat că, în prezent, cinci persoane sunt arestate, iar alte 8 au fost audiate în calitate de învinuit şi 2 – au statut de bănuit. O parte din ele, sunt inculpate sau condamnate pentru infracţiuni similare (evaziune fiscală sau contrabandă).

Total
0
Shares
 
Total
0
Share