Producătorii agricoli sunt îndemnați să studieze cum să-și protejeze culturile de efectele negative ale secetei

Diversificarea culturilor în asolament, fertilizarea echilibrată, dar și începerea semănatului mai devreme în an secetos. Sunt doar câteva din soluțiile pe termen scurt propuse de Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor pentru agricultorii moldoveni care au înregistrat în acest an pagube din cauza temperaturilor înalte. Recomandările specialiștilor, incluse într-un document, acoperă măsuri pe termen scurt, mediu și lung, fiind incluse tehnici de cultivare, utilizarea hibrizilor rezistenți la secetă, îmbunătățirea gestionării resurselor de apă, scrie Realitatea.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îndeamnă producătorii agricoli să studieze recomandările și să implementeze măsurile sugerate pentru a proteja culturile de câmp de efectele negative ale secetei.

Așadar, iată câteva din soluțiile pe termen lung:

Practicarea agriculturii conservative și a culturilor verzi care asigură o bună gestionare a apei din sol, cu efect favorabil în întârzierea secetei. Se vor lua măsuri de protecție a plantelor deoarece plantele atacate de boli și dăunători devin stresate și astfel crește consumul de apă, mai ales în zonele atacate.
Plantarea perdelelor forestiere de protecție asigură condiții optime pentru creșterea

și dezvoltarea plantelor. Între perdele se depune strat gros și uniform de zăpadă și din fiecare 10 cm grosime ai stratului de zăpadă rezultă 300 mc/ha de apă. Totodată, între perdele viteza vântului este redusă şi astfel se reduc şi pierderile de apă.
Reabilitarea pădurilor existente și plantarea pădurilor noi, curățirea râurilor, iazurilor și lacurilor, care va contribui la formarea unui ecosistem favorabil pentru cultivarea culturilor și va diminua seceta și temperaturile înalte. Pădurile mențin echilibrul climatic și vor cădea mai multe precipitații. Menționăm că în R. Moldova, 70% sunt terenuri agricole, din acest motiv, este necesar că și producătorii agricoli pe unele terenuri proprii mai puțin favorabile să planteze păduri.

Irigarea. Sistemele de irigare prin picurare distribuie apa printr-o rețea de supape, țevi și tuburi, aducând-o direct la rădăcinile plantelor și evitând evaporarea. Acestea pot reduce consumul de apă cu până la 60 la sută. Combaterea integrală al buruienilor și prelucrarea minimă a solului poate contribui la o retenție mai mare a apei în câmp, permițând o disponibilitate mai mare a apei pentru culturi.

Total
0
Shares
Total
0
Share