Producătorii agricoli vor beneficia de rambursarea TVA

Parlamentul a aprobat proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Modificările propuse vizează extinderea, cu 12 luni, a perioadei în care agenții economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA). Rambursarea se va efectua pentru perioada anilor 2023-2024. De rambursare vor beneficia agenții economici a căror activitate reprezintă, în proporție de 95%, una sau mai multe dintre următoarele activități: cultivarea plantelor din culturi permanente și nepermanente; cultivarea plantelor pentru înmulțire; creșterea animalelor; activități în ferme mixte; activități auxiliare agriculturii şi activități după recoltare. De asemenea, de rambursare vor beneficia și producătorii agricoli care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din Republica Moldova.

Proiectul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la inputurilor și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare. Se estimează că aproximativ 700 de agenți economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea TVA, iar suma alocată din surse bugetare va fi de circa 285 milioane de lei.

Proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost adoptat în prima și a doua lectură.

Total
0
Shares
Total
0
Share