Provocările crizei pandemice de COVID-19 pentru producătorii din industria farmaceutică națională, dar și suportul pe care îl poate acorda Ministerul Economiei și Infrastructurii în aceste circumstanțe au fost principalele subiecte abordate, astăzi, în cadrul unei video conferințe cu ministrul Sergiu Railean.
Ministrul Economiei și Infrastructurii s-a arătat preocupat pentru impactul negativ al epidemiei de coronavirus asupra populației și mediului de afaceri, subliniind, totodată, că anume această situație a demonstrat importanța dezvoltării industriei farmaceutice naționale.
În cadrul ședinței au fost puse în discuție capacitățile întreprinderilor farmaceutice moldovenești și eventualele reglementări ale activității antreprenoriale, care constituie bariere în situația de criză pandemică.
Participanții au discutat necesitatea elaborării unei foi de parcus pentru susținerea industriei farmaceutice autohtone, unele propuneri ale producătorilor cum ar fi suspendarea de plafonare a cotelor la alcoolul etilic în contextul necesităților de majorare a capacităților pentru fabricarea dezinfectanților, simplificarea procedurii de autorizare şi reautorizare a medicamentelor și dispozitivelor, facilitarea accesului producătorilor naționali la procedura de achizitii publice prin stabilirea unor cote etc.
Reprezentanții companiilor farmaceutice au informat că, la moment, dificultăți majore în activitatea de producere nu întâmpină, volumul necesar de materie primă și substanțe active fiind asigurat.
Sergiu Railean a dat asigurări că MEI își propune o cooperare strînsă și este gata pentru orice tip de intervenție, care le-ar facilita activitatea atât în această perioadă de criză, cât și la etapa de post-criză, prin elaborarea unui set comun de politici de dezvoltare a industriei farmaceutice.
”Vom analiza toate solicitările producătorilor farmaceutici și, prin prisma atribuțiilor MEI pe domeniul industriei, le vom înainta, în cel mai scurt timp, la Comisia Națională pentru Situații Excepționale pentru aprobare. Iar în continuare, vă invit să participați la elaborarea unui document conceptual pentru dezvoltarea industriei farmaceutice, în baza căruia să putem lansa un program de stat pentru susținerea producătorilor locali din acest sector”, a spus ministrul.
La discuție au participat reprezentanții ”EuroFarmaco” S.A., ”Farma Prim” SRL, ”Balkan pharmaceuticals” SRL, ”Flumed-Farm” SRL, ”Vitapharm Com” SRL.