Profesorii din Moldova au salarii de 13 ori mai mici decât colegii lor din Germania. Numărul cadrelor didactice scade alarmant

Datele alarmante arată că numărul cadrelor didactice în Republica Moldova este într-o continuă descreștere, inclusiv din cauza salariilor mizere ce se achită de stat. Dacă în 2010 în instituțiile de învățământ activau peste 60 000 de persoane, în anii 2019, 2020 și 2021, cifra este în descreștere cu peste 12 000 de profesori. Prin urmare, în prezent, în instituții activează puțin peste 45 000 de dascăli, scrie Sinteza.org.

Astfel, cei mai mulți dintre profesori activează în învățământul primar și secundar (peste 56%), iar cei mai puțini, în învățământul profesional tehnic (8%).

În același timp, conform datelor BNS, salariul mediu lunar al unui profesor pentru anul 2020, era de 6 338 de lei, ceea ce constituie 86% din salariul mediu pe economie.

Șocant este faptul că un profesor de la noi ia de treisprezece ori mai puțin decât un cadru didactic german.

Conform unei comparații, un profesor moldovean primește circa 3700 de euro anual. În schimb, un profesor din Germania, spre exemplu, câștigă peste 50 000 de euro pe an. Un cadru didactic din Marea Britanie între 28 000 și 46 000 de euro, iar unul din Franța între 26 000 și 48 000 de euro.

Totuși, pe lângă faptul că cadrele didactice din Republica Moldova primesc un salariu mic, printr-o Hotărâre semnată de către prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Sănătății în Guvernul PAS, Ala Nemerenco, profesorii vor fi nevoiți să treacă într-un mod obligatoriu prin procedura testării la Coronavirus o dată la două săptămâni, iar banii pentru efectuarea testelor vor fi achitați din buzunarele proprii.

În actul semnat de Gavrilița și Nemerenco la data de 23 august se menționează că la baza acestor decizii a stat evoluția situației epidemiologice, care ar fi una nefavorabilă, cu tendințe de agravare.

Acest lucru a nemulțumit Sindicatele din Educație și Știință, care au criticat decizia autorităților din medicină de a obliga profesorii să facă teste la fiecare două săptămâni. Mai mult, subliniază sindicaliștii, sunt persoane cărora le este contraindicată vaccinarea, iar obligativitatea de a face test este un abuz.

Ulterior, atât Ala Nemerenco, cât și Natalia Gavrilița au comunicat că nu sunt bani pentru ca statul să asigure testarea angajaților instituțiilor de învățământ, motivând că în țările europene, autoritățile au renunțat la această practică, declarații care s-au dovedit a fi false.

Sinteza.ORG amintește că, PSRM a solicitat Guvernului PAS ca profesorii să fie testați anti-COVID din banii bugetului de stat, nu din salariile lor.

„Această decizie anti-populară și greșită ar putea lăsa școlile și grădinițele din țară fără personal didactic și tehnic, chiar la începutul unui nou an școlar. Din intenția de a soluționa o problemă, guvernanții, din lipsă de profesionalism, sunt la un pas să genereze un șir de alte probleme și mai grave.

Pornind de la cele menționate, PSRM cere insistent guvernării să-și revizuiască decizia de a obliga persoanele nevaccinate din domeniul educației să plătească din bani proprii testele anti-COVID-19. Aceste teste trebuie făcute exclusiv din contul bugetului de stat”, se menționa în comunicatul socialiștilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share