Economic

Programul Prima Casă rezolvă o serie de problene sistemice în economia națională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Programul Prima casă este perceput de unii analişti şi în special de unii politicieni din opoziţie ca unul electoral, care îşi propune să rezolve problemele dezvoltatorilor imobiliari şi să facă rulaje băncilor. Totuşi, chiar şi criticii recunosc că acesta are multiple avantaje. În primul rând, Programul Prima casă deschide accesul la piaţa imobiliară unui număr de minim două mii de familii anual, care anterior nu făceau faţă condiţiilor impuse de bănci pentru obţinerea unui credit imobiliar.

Este vorba de o primă rată de 30% care înseamnă, în cazul unui apartament de 35 de mii de euro, peste 10 mii de euro plus comisioane de eliberare şi administrare, costuri pentru evaluarea şi asigurarea imobilului şi a vieţii, venituri oficiale care să permită obţinerea creditului şi să susţină un efort financiar consistent timp de 10 sau 20 de ani. Şi, nu în ultimul rând, cumpărătorul trebuia să dispună de un gaj care să depăşească cu minim 30% valoarea creditului.

Toate aceste constrângeri au fost anulate prin Programul Prima casă, care permite o contribuţie iniţială de doar 10% din preţul imobilului, planofează dobânda bancară la 9.03% anual, care împreună cu termenul mai extins de rambursare de 25 de ani, reduc mărimea ratelor lunare şi fac creditul mai accesibil persoanelor sau familiilor cu venituri mai modeste. În plus, garanţia bancară oferită din Fondul de garantare a creditelor gestionat de ODIMM reduce în jumătate valoarea gajului necesar pentru împrumut.

Astfel, comparat cu creditele ipotecare obişnuite, oferite de băncile comerciale, împrumutul Prima casă este mai mare, dar necesită venituri lunare similare şi este mai ieftin şi în rambursare. De exemplu, pentru un apartament de 35 de mii de euro, echivalentul în lei este aproximativ 700 de mii. Contribuţia proprie în cazul unui credit ipotecar este de 10500 de euro, iar în cazul Prima casă – doar 3500 euro. Suma împrumutului va fi de 594 de mii la un credit ipotecar şi de 630 de mii în cazul Prima casă, având în vedere contribuţia iniţială mică. Comparând ofertele băncilor care dau credite imobiliare, vedem că rata lunară variază între 5 şi 6 mii de lei, iar suma totală spre plată este variază între 1,17 mln lei şi 1,54 mln lei.

CONTINUARE

loading...

Comments are closed.