Programul „Primul Automobil”? Programul „Prima Casă” va fi replicat și la procurarea automobilelor

Ion Chicu

Guvernul Chicu nu doar „reanimează” programul PD-ului, „Prima Casă”, ci și îl extinde, iar tichetele de masă revin și ele, cu o valoare mai mare. Anunțurile au fost făcute de premierul Ion Chicu de pe scena forumului economic „Pro-Business”, relatează Agora.md

Mai exact, Chicu a anunțat că, din 1 ianuarie 2020, Guvernul va majora „cu circa 22% plafonul maxim al valorii tichetelor de masă: de la 45 la 55 de lei”.

Vom extinde substanțial programul „Prima Casă” și-l vom replica și pentru procurare de automobile. Vom veni cu acțiuni reale pentru liberalizarea pieței de muncă, vom soluționa problema cadrelor și exodul forței de muncă”, a anunțat Chicu, fără a oferi detalii despre aceste intenții.

Citește și: 3744 de beneficiari ai Programului Prima Casă de la lansarea acestuia până în prezent

Mai mult, Chicu a promis că Guvernul său planifică să instituie oficiul ombudsmanului antreprenorilor, „cu largi competențe de protecție a drepturilor oamenilor de afaceri”.

Vrem să eliminăm monopoluri, inclusiv la importuri sau exporturi. Vrem să încheiem acorduri de liber schimb cu țările GUAM. Avem toată siguranța că realizarea acestor acțiuni va contribui la o creștere economică de peste 320 de miliarde de lei. Nu sunt cifre născocite, sunt reale. Suntem, într-o barcă și vreau să vă rog să vâslim împreună”, a mai adăugat premierul.

Menționăm că Ministerul Finanțelor din Guvernul Sandu a anunțat, în vara acestui an, despre inițiativa impozitării tichetelor de masă. Cifrele publicate atunci de responsabilii de la Finanțe arată că valoarea tichetelor de masă eliberate în perioada aprilie 2018 – iunie 2019 a constituit 187 milioane de lei, dintre care 135 milioane lei revine anului 2019. Drept urmare, ex-ministrul Gavriliță spunea că în buget nu s-au încasat circa 84 milioane lei (impozit pe venit, contribuții sociale, prime de asigurare medicală obligatorie), inclusiv aproape 61 de milioane de lei corespunzător anului 2019.

Citește și: Cetățean revoltat: Băncile nu mai oferă credite pentru PRIMA CASA, din cauza că Maia Sandu a distrus acest program!

Cât despre „Prima Casă”, creditele din program au înregistrat o scădere. Mai exact, suma totală a creditelor acordate pentru achiziționarea locuințelor în cadrul programului Prima Casă, de la lansare până în prezent, a constituit 1,87 de miliarde de lei. În ultimile două trimestre ale anului 2019 a fost înregistrată o scădere a sumei creditelor.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share