Progresele în procesul de reglementare transnistreană arată calea spre soluționarea conflictelor în regiunea OSCE

transnistria, guvernul filip, moldovam pdm, oscce, rezolutia onu

Încheind prima sa vizită în Moldova, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, deputatul din Georgia, Ghiorghi Țereteli a lăudat recentele realizări în procesul de reglementare transnistreană și a încurajat Chișinăul și Tiraspolul să susțină ritmul de progres în următoarele luni pentru a crea condițiile necesare pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului.

„Într-o perioadă în care securitatea și stabilitatea europeană sunt amenințate, Chișinăul și Tiraspolul reprezintă un exemplu pozitiv pentru restul regiunii OSCE, unde soluționarea conflictelor a fost cel mai adesea caracterizată prin lipsa de progres”, a declarat Președintele Țereteli. „Asumarea și conducerea locală a procesului de către Chișinău și Tiraspol în avansarea procesului de reglementare, pe care le-am observat în întâlnirile mele, arată că dialogul și persistența produc rezultate concrete și sunt calea de urmat”, a spus Ghiorghi Țereteli.

La Chișinău, Președintele AP Țereteli și Secretarul General AP Roberto Montella au avut luni o serie de întrevederi cu oficiali, printre care Președintele Igor Dodon, Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic, Secretarul General de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Mihail Căpățînă și delegația Republicii Moldova la OSCE, condusă de Sergiu Sîrbu. Astăzi, la Tiraspol, au avut loc întâlniri cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și cu președintele legislativului transnistrean Alexandr Șcerba.

separatism transnistria, moldova rusia 1992, razboi, victime dubasariPentru a vizita malul stâng al Nistrului, delegația AP a folosit podul redeschis în noiembrie anul trecut între Gura Bîcului și Bîcioc, care a fost inoperabil în urma conflictului din 1992. La Tiraspol, delegația AP a vizitat și oficiul comun de înregistrare a vehiculelor, care începând cu 1 septembrie 2018 va permite participarea vehiculelor din Transnistria la traficul internațional. Alte trei aspecte practice identificate în așa-numitul „pachet din opt puncte” – apostilarea diplomelor universitare transnistrene, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari și funcționarea școlilor din Transnistria cu predare în grafia latină – au fost convenite la sfârșitul anului 2017 și sunt acum în curs de implementare. Discuțiile tehnice continuă privind pașii de implementare și cronologia pentru reconectarea rețelelor de telecomunicații dintre cele două maluri.

„În rezultatul acestor înțelegeri, oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru pot vedea deja îmbunătățiri tangibile în viața lor de zi cu zi și treptat să conștientizeze că viitorul lor este interconectat. De asemenea, aceste rezultate concrete demonstrează că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul pot beneficia reciproc de acest proces”, a explicat Președintele Țereteli. „Sper că, în lunile ce urmează, părțile vor continua să demonstreze o astfel de hotărâre pentru a depăși divergențele rămase și a asigura o soluționare de lungă durată și cuprinzătoare”, a mai spus Ghiorghi Țereteli.

Vizitând sediile Misiunii OSCE în Moldova la Chișinău și Tiraspol, Președintele AP a apreciat munca valoroasă a echipei acesteia, conduse de Ambasadorul Michael Scanlan, precum și implicarea permanentă a președinției succesive a OSCE în avansarea procesului. Președintele Țereteli și-a exprimat dorința de a accelera colaborarea Adunării Parlamentare cu Moldova și a oferit ponderea politică a AP pentru a sublinia eforturile OSCE în rezolvarea pașnică a conflictelor, care se așteaptă să fie proeminente în cadrul sesiunii anuale a AP OSCE la Berlin (7-11 iulie 2018).

Total
0
Shares
 
Total
0
Share