Proiect CARITAS: Opt susținători de la egal la egal vor sprijini persoanele cu probleme de sănătate mintală

Nu e ușor să faci față problemelor de sănătate mintală. Este important să ai pe cineva cu care să vorbești sau chiar să ai pe cineva care s-a confruntat cu probleme similare și care îți poate oferi sfaturi și susținerea potrivită. Caritas Cehia va instrui 8 persoane recuperate, din rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală, pentru rolul de susținător de la egal la egal ce vor deveni exemple vii de vindecare și speranță pentru persoanele care trec printr-o asemenea boală.

Cine sunt susținătorii de la egal la egal?

Un nou proiect Caritas Cehia își propune să consolideze capacitățile actorilor locali pentru a asigura schimbări durabile în sistemul serviciilor sociale și de sănătate mintală din Republica Moldova.

În cadrul noii inițiative, 8 persoane care au experiență proprie cu probleme de sănătate mintală urmează a fi instruite pentru rolul de susținător de la egal la egal și angajate în serviciile de sănătate mintală sau în alte organizații care oferă îngrijire persoanelor cu boli mintale.

Susținătorii de la egal la egal sunt persoane cu experiență personală de viață în sănătatea mintală care își folosesc propria experiență pentru a sprijini alte persoane cu aceleași afecțiuni și a le consolida speranța că, chiar și cu limitările bolii mintale, poți trăi o viață fericită, împlinită și utilă.

Susținătorii de la egal la egal împărtășesc propria experiență de recuperare, folosindu-se de propria istorie sau de istoriile personale ale altor persoane aflate în recuperare, insuflându-le în acest fel semenilor săi speranță, motivație și sprijin.

În același timp, susținătorii de la egal la egal evidențiază punctele forte ale persoanelor cu care lucrează, îi sprijină în ceea ce privește independența și autodeterminarea și îi încurajează să accepte propria responsabilitate în calea spre recuperare.

Ce rol au susținătorii de la egal la egal?

În serviciile de sănătate mintală, susținătorul de la egal la egal are un rol triplu: lucrează cu persoanele care trec printr-o boală mintală, cooperează cu familia sa și sunt în același timp integrați în cadrul unei echipe de specialiști.

Atunci când lucrează cu o persoană care trece printr-o problemă de sănătate mintală, susținătorul de la egal la egal împărtășește cu aceasta propria experiență de recuperare, folosindu-se de propria istorie sau de istoriile personale ale altor persoane în recuperare și îi oferă pacientului speranță, motivație și sprijin.

Atunci când lucrează cu membrii familiei sau cu mediul social mai larg – susținătorii de la egal la egal motivează cooperarea, explică experiența bolii din perspectiva pacientului, promovează comunicarea despre boală și consolidează speranța și convingerea că ameliorarea este posibilă.

În cadrul unei echipe de specialiști, susținătorul de la egal la egal poate activa în servicii de sănătate mintală unde poate fi implicat în activitățile grupurilor de auto-ajutorare, poate participa la campanii de de-stigmatizare, de exemplu, acordând interviuri în mass-media. Susținătorul de la egal la egal poate organiza întâlniri de grup, poate să iasă cu pacienții la plimbare sau în oraș pentru activități culturale, dacă acest lucru este posibil sau se poate implica în alte activități de agrement și sport.

Susținători de la egal la egal vor sprijini persoanele cu probleme de sănătate mintală din Moldova

Având la bază experiența Republicii Cehe, Caritas Cehia va selecta și capacita 8 persoane pentru rolul de susținător de la egal la egal. Ulterior, susținătorii vor fi angajați în cadrul echipelor din centrele de sănătate mintală sau în alte organizații care oferă îngrijire persoanelor cu probleme de sănătate mintală din țară.
„Prin această inițiativă ne dorim să încurajăm persoanele recuperate să-și folosească experiența de boală în beneficiul altor persoane care se află într-o situație similară pentru că practica lor e o resursă, dar și o sursă de sprijin și încurajare”, susține Galina Bujor, managera de proiect.

Susținătorii de la egal la egal sunt un model viu și o speranță pentru persoanele care trec printr-o maladie mintală că ei se pot vindeca și pot ține sub control boala.

„În domeniul sănătății, beneficiile sprijinului între persoane egale se utilizează de mai mulți ani cu succes. Dacă o persoană recuperată, cu o experiență de boală valoroasă primește o formare adecvată, acea persoană poate deveni susținător de la egal la egal și își poate folosi experiența de boală într-un rol profesional.” a adăugat Vasile Vasiliev, șeful misiunii Caritas Cehia.

Prin capacitarea susținătorilor de la egal la egal se va crea o punte de legătură între pacienți și personalul centrelor de sănătate mintală, dar și între pacienți și serviciile comunitare pentru că datorită susținătorilor de la egal la egal, această categorie de oameni va fi integrată în viața comunitară.

Total
0
Shares
Total
0
Share